TECNOLOGIA
Comarques Gironines 14/11/2015

Girona esdevé la capital De la Viquipèdia

Josep Pastells
2 min
Un moment de la Viquitrobada 2014, que es va dur a terme a Tarragona.

GironaLa Biblioteca Carles Rahola de Girona acollirà dissabte i diumenge la Viquitrobada 2015, organitzada per l’Amical Wikimedia amb l’objectiu que els col·laboradors de l’enciclopèdia lliure, que normalment treballen colze a colze de manera virtual, puguin trobar-se, intercanviar opinions i avaluar projectes i polítiques en un ambient distès. La vuitena edició de l’esdeveniment coincideix amb un moment crucial de la Wikipedia en català, que aspira a assolir els 500.000 articles abans d’acabar l’any. “És un repte col·lectiu per convertir la Viquipèdia en la font de coneixement més vasta en català”, destaca Arnau Duran, president de l’Amical Wikimedia.

Quasi mig milió d’articles

Els gairebé 483.000 articles actuals -molt meritoris si es comparen amb els cinc milions de la versió anglesa, la més prolífica, i els 1,2 milions de la castellana- situen l’edició catalana en la dissetena posició pel que fa al nombre d’articles. La Wikipedia va ser fundada per Jimmy Wales el gener del 2001; dos mesos després, l’informàtic andorrà Daniel José Queraltó va escriure el primer article en català i el primer en una versió no anglesa.

Ciència i drets d’autor

Dissabte es faran diverses activitats obertes per a viquipedistes i no viquipedistes, com una xerrada del catedràtic de la UdG Miquel Duran sobre la Viquipèdia i la ciència (11 h) i una ponència sobre els drets d’autor i el coneixement obert a càrrec de l’advocat Josep Matas (15.30 h). I diumenge tindrà lloc la tradicional trobada anual, amb diferents blocs temàtics de discussió i avaluacions de projectes. S’hi presentaran el concurs fotogràfic Wiki Loves Earth; els resultats de la trobada internacional SMWCon Fall 2015, celebrada a Barcelona; la situació de la Viquipèdia al País Valencià i projectes d’èxit com Viquimodernisme, Arqueopèdia i Wikiars. El programa de la Viquitrobada es pot consultar a la web www.wikimedia.cat.

“Al llarg dels dos dies calculem que entre 70 i 90 persones passaran per la biblioteca”, apunta Duran. “Molts són editors experimentats, però n’hi ha d’altres que s’acaben d’iniciar en aquesta afició i fins i tot vindrà gent que no hi ha col·laborat mai però que està interessada a aprendre’n”, afegeix. Els perfils dels editors són molt variats. “A la Viquipèdia no importa qui siguis, sinó el que facis”, subratlla el president de l’Amical Wikimedia. I afegeix: “Tenim des de joves d’ESO fins a jubilats, persones amb estudis superiors i persones que no, gent que ni tan sols ha pogut estudiar en català i que edita per aprendre’n, gent que no parla el català de manera nativa i que l’està aprenent gràcies a la Viquipèdia... I tothom aporta el seu gra de sorra al projecte”.

stats