Crònica 09/04/2011

Boi Ruiz: "Defenso el copagament, però CiU no"

Joan Rusiñol
2 min
Ruiz va justificar ahir les retallades a Madrid i va advertir que el període d'austeritat es podria allargar fins a tres anys.

MadridEl conseller de Salut, Boi Ruiz, va presentar-se en societat ahir a Madrid, amb la lliçó ben apresa i convençut que el seu pla per posar ordre als números de la sanitat catalana és l'únic possible. Ho va explicar amb rotunditat, després d'escoltar els elogis que li va dedicar Jordi Ramentol, director general del Grup Ferrer i president de la patronal farmacèutica Farmaindustria, que el va presentar en un esmorzar informatiu a la capital espanyola. Entre els que l'escoltaven, el conseller madrileny de Sanitat, Javier Fernández-Lasquetty.

El màxim responsable de la sanitat catalana va pintar a Madrid un panorama molt negre que obliga a fer uns "sacrificis" que s'allargaran "dos o tres anys" si no es vol tornar al "model dels anys setanta". Per això, no té cap dubte que els sindicats acabaran cedint. De fet, Ruiz va treure importància a les mobilitzacions dels treballadors dels hospitals catalans, de qui diu que ara passen per una "fase del dol" que és la "irritació" per haver topat contra una realitat que no volen assumir, però que, passat aquest període "normal", s'avindran a negociar. Ara bé, tot i el to condescendent, va recordar-los que "no és bo alarmar la societat dient que es perdrà qualitat" i els va demanar que respectin "el calendari" que ha fixat. Segons les previsions, a final de mes ha d'estar acabada l'anàlisi de la situació de cada centre i, per tant, en quins llocs s'ha de tancar l'aixeta de la despesa. Pel conseller, aquest és el full de ruta inevitable que copiaran les altres comunitats autònomes després de les eleccions del 22 de maig.

Liberal

Tot i que va esquivar parlar de tisorada -"quan no tens res, no pots retallar"- va quedar clar que està en marxa i que ell hi creu. Va defensar que alguns quiròfans no estiguin operatius a la tarda i que això suposi allargar les llistes d'espera d'intervencions que no posin en joc la vida del ciutadà com "les amígdales o la fimosi". L'ajustament també comportarà perdre "treball flotant", que va identificar amb substitucions i la interinitat temporal. No va dubtar tampoc a l'hora d'admetre que aquesta reducció "tocarà la butxaca" de molts professionals que "perdran ingressos addicionals". Sobre el nombre de places hospitalàries, contundència: "No s'eliminen llits, se'n tanquen d'acord amb l'activitat", va sentenciar.

En la seva primera intervenció a Madrid com a conseller de Salut, Boi Ruiz va mantenir les mateixes tesis que defensava a la capital espanyola quan era president de la Unió Catalana d'Hospitals. "Sempre he estat un ferm defensor del copagament i no ho amago", tot i que va recordar que CiU no ho preveu per a "aquesta legislatura". En resposta a les preguntes dels assistents, també es va mostrar favorable a aplicar l'anomenat cèntim sanitari sobre el tabac i l'alcohol per finançar la sanitat, però va rebutjar la idea d'apujar els impostos com a via per evitar més retallades. Per ell són més efectives les mesures fiscals per ajudar "el 20-23%" dels catalans que tenen una pòlissa d'assegurança privada. I avançant-se a les crítiques, va tirar d'ironia: "A mi se m'ha posat l'etiqueta de venedor de pòlisses. El primer que faig al Govern és demanar qui vol una assegurança de vida".

stats