Crònica 31/03/2012

Brussel·les avala ara per ara les retallades de l'Estat

La Comissió Europea creu que Espanya aconseguirà l'objectiu de reduir el dèficit amb els comptes que va presentar ahir. Brussel·les i el BCE, però, volen veure també els números dels governs autonòmics.

Laia Forès
3 min
Brussel·les avala ara per ara les retallades de l'Estat

BRUSSEL·LESEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, i els comptes del govern espanyol van superar ahir la primera prova de foc. En una reunió informal que es va celebrar a Copenhaguen, De Guindos va explicar als seus homòlegs europeus i als responsables de l'executiu comunitari els pressupostos i mesures d'estalvi per a aquest any en el mateix moment que s'aprovaven a Madrid. La primera impressió va ser moderadament positiva. El comissari d'Economia, Olli Rehn, es va mostrar prudent -Brussel·les espera fer-ne una valoració més completa quan en conegui tots els detalls- però va assegurar que el govern espanyol "està demostrant determinació" en les mesures anunciades per complir amb la reducció del dèficit, que aquest any s'ha de situar en el 5,3% del producte interior brut (PIB).

Rehn va subratllar que l'estalvi que preveu l'Estat de 27.300 milions d'euros permetrà complir. "Hem escoltat amb atenció la presentació del ministre espanyol i considerem que el pressupost confirma el 5,3% acordat recentment", va assegurar el comissari. Rehn, però, va destacar que encara ha d'analitzar amb profunditat els comptes i, sobretot, els pressupostos de les comunitats autònomes. En anteriors ocasions, Brussel·les ha assenyalat que bona part de la responsabilitat de l'incompliment flagrant de l'objectiu de dèficit del 2011, que es va disparar fins al 8,5% en comptes del 6% pactat, és dels governs autonòmics. Ara Brussel·les vol mirar també amb lupa els pressupostos de les comunitats autònomes per assegurar-se que són prou austers, un gest sense precedents. De fet, la Comissió Europea (CE) ha anunciat aquesta setmana que una nova missió d'inspectors viatjarà a Madrid a l'abril per examinar les xifres econòmiques d'Espanya i veure si s'estan posant en marxa les reformes anunciades.

Ahir el més contundent en els elogis va ser el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, amb qui De Guindos manté una molt bona relació personal. "Espanya està intentant aplicar la política que esperem dels socis europeus". Segons Juncker: "Els comptes espanyols són aptes per tranquil·litzar-nos i per tranquil·litzar els mercats financers". El president de l'Eurogrup va fer aquestes declaracions davant un grup de periodistes que es van apropar al seu hotel després que Juncker decidís anular la roda de premsa prevista a les dotze del migdia. El motiu? El luxemburguès estava molest amb la ministra de Finances austríaca perquè se li havia avançat anunciant a la premsa l'acord per augmentar la dotació del fons de rescat europeu. I va decidir no donar explicacions sobre la reunió que acabaven de mantenir els titulars de Finances de la zona euro.

Pressa per aplicar les mesures

El Banc Central Europeu (BCE) també va lloar les retallades que està fent Espanya, però va rebaixar l'optimisme. Jörg Asmussen, membre del consell executiu del BCE i present ahir a Copenhaguen, va considerar urgent que el govern de Mariano Rajoy apliqui les mesures anunciades ahir "tan aviat com sigui possible" perquè tinguin "el màxim impacte aquest any". El govern espanyol calcula que, seguint els tràmits legislatius previstos, les noves mesures no es podran aplicar fins al juny. Asmussen també va insistir que abans de pronunciar-se més concretament sobre els pressupostos espanyols, el BCE vol conèixer amb detall els comptes de les comunitats autònomes.

De Guindos es va comprometre a intentar accelerar els tràmits parlamentaris però va recordar que no se'ls pot saltar. El titular d'Economia va sortir satisfet de la reunió i va assegurar que la UE té en compte que Espanya "està fent un esforç important" des del punt de vista de la reducció de la despesa i de les reformes. A l'entrada de la reunió, Luis de Guindos va dir que Espanya "ja no serà un problema per als espanyols ni tampoc per a la UE" gràcies als pressupostos i mesures per al 2012. El ministre també va reiterar que Espanya no renuncia encara a mantenir la cadira al consell executiu del BCE. Els socis decidiran a l'abril qui substitueix l'espanyol José Manuel González-Páramo.

stats