En breu
Crònica 30/10/2011

Cinc milions d'aturats

à.f.m / M.c.
2 min
Cinc milions d'aturats

'Mea culpa' a mitges

José Luis Rodríguez Zapatero va admetre ahir la seva responsabilitat en l'augment de l'atur, que ja supera els 742.000 treballadors a Catalunya i frega els cinc milions a tot Espanya. Quan falten poques setmanes perquè abandoni el govern espanyol, Zapatero va reconèixer que ell és "el principal responsable" de l'atur. Tot i així, va assegurar que la causa del 21,5% d'atur és la conjuntura econòmica mundial i no el mal funcionament de l'economia espanyola.

L'efecte de la crisi del deute

En el marc de la cimera iberoamericana de Paraguay, Zapatero va assegurar que el principal motiu de l'augment de l'atur durant el tercer trimestre (un període de l'any tradicionalment bo per a l'ocupació) és l'agudització de la crisi del deute durant aquest estiu. A principis d'agost la prima de risc es va disparar i això va aturar "de manera radical" el creixement econòmic espanyol, que ja de per si era "lent".

Rubalcaba abaratirà la contractació

En aquest context "dantesc" d'atur, el candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va proposar ahir subvencionar la creació de feina abaratint la contractació. En un míting ahir a Las Palmas de Gran Canaria, on va advocar per finançar aquesta iniciativa amb l'impost de patrimoni, que vol modificar perquè paguin més els que tenen més. Rubalcaba, que va prometre una prestació per a tots els aturats mentre no trobin feina, també va destacar la importància que la Unió Europea faci un "esforç col·lectiu i solidari intel·ligent" perquè els països amb una situació més adversa rebin l'ajut dels que estan més ben posicionats. "Només amb austeritat, no en sortim", va alertar Rubalcaba, que va advocar per una rebaixa dels tipus d'interès del Banc Central Europeu.

Rajoy i el retorn de la felicitat

En canvi, el candidat del PP, Mariano Rajoy -el més ben posicionat per rellevar Zapatero-, va prometre ahir "retornar la felicitat" a la societat espanyola. En un dinar-míting en territori amic, a la Corunya (davant 5.000 persones que havien pagat 17 euros per assistir-hi), Rajoy es va comprometre a abordar la crisi amb un govern "valent i prudent" que optarà per l'"austeritat" perquè "ningú pot viure per damunt de les seves possibilitats, i menys una administració". Per Rajoy, la disjuntiva del 20-N és "seguir com fins ara o iniciar un nou camí".

stats