Crònica 25/07/2011

Espiral de conflictivitat entre els professionals de la salut

L.b.
2 min

Els treballadors del consorci Parc de Salut Mar de Barcelona comencen avui la primera jornada de vaga contra l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que ha presentat l'empresa per acomiadar 85 treballadors. I a partir de demà també fa vaga el servei d'ambulàncies urgents. Mentrestant, els treballadors de l'Hospital Dos de Maig lluiten per evitar-ne el tancament. I dimecres, com ja és habitual, els professionals de l'Hospital de Bellvitge sortiran al carrer a protestar contra les retallades.

Degoteig d'EROs

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha reiterat en diverses ocasions que no es perdrà cap lloc de feina, però les seves paraules xoquen de ple amb la realitat. En els últims mesos estem assistint a un degoteig d'expedients de regulació als hospitals catalans. Les direccions dels centres al·leguen que aquesta és l'única manera que tenen per complir amb el 10% de reducció de la despesa que, de mitjana, els exigeix Salut. El consorci Parc de Salut Mar, que inclou l'Hospital del Mar i el de l'Esperança, entre d'altres, ha presentat un ERO per acomiadar 85 treballadors, 43 dels quals són metges. Com a protesta, els sindicats han convocat per a aquesta setmana un seguit d'aturades parcials. UGT denuncia que la direcció vol estalviar els 14 milions d'euros que li reclama Salut a costa dels treballadors quan hi ha altres mesures alternatives d'estalvi. D'altra banda, el comitè d'empresa de l'Hospital Sant Llàtzer i la direcció del Centre Sanitari Terrassa (CST) han signat un pacte per evitar que l'ERO que ha presentat el CST per fer front al pla d'ajustament pressupostari acordat amb el departament de Salut afecti els treballadors de l'hospital. I els treballadors i usuaris de Mútua de Terrassa també confien a consensuar amb la direcció alguna alternativa a l'ERO que ha plantejat Mútua de Terrassa. En alguns casos, les protestes veïnals han aconseguit salvar serveis, com les urgències de l'Hospital de l'Esperança de Barcelona. Els ERO que ja són oficials són els que ha presentant el Centre Mèdic Delfos -que afecta 77 treballadors- i l'Hospital Plató, que es tradueix en 38 acomiadaments.

Tanca el Dos de Maig

Ha estat la notícia més sonada. L'hospital, que ofereix atenció concertada amb la sanitat pública i dóna servei a 135.000 ciutadans, tancarà al setembre perquè ha de tornar l'edifici a la seva propietària, la Creu Roja. No obstant això, els treballadors s'han ofert a autogestionar-lo per evitar-ne el tancament i actualment s'ha obert una negociació a tres bandes.

Vaga d'ambulàncies

Després de la vaga de tres dies del transport sanitari no urgent -que es podria tornar a convocar al setembre-, aquesta setmana és el torn de les ambulàncies urgents, que a partir de demà es declaren en vaga indefinida en no haver arribat a un acord amb la patronal. No es deixaran de cobrir urgències, sinó que els treballadors hauran d'anar rotant per cobrir els mateixos serveis. Els sindicats denuncien les "greus conseqüències" que tindran les retallades en el servei, així com l'incompliment del conveni col·lectiu.

stats