SALUT
Crònica 21/09/2011

El Govern establirà una llista d'operacions prioritàries

Ara
2 min

Barcelona.A principis d'octubre, el departament de Salut farà públics els nous criteris d'ordenació de les llistes d'espera. La conselleria que dirigeix Boi Ruiz està revisant les operacions que ara estan en període de garantia -un màxim de sis mesos d'espera abans de ser intervingut- per decidir quines patologies continuaran en garantia i quines no. Es prioritzaran les que tenen un impacte en la qualitat de vida del pacient i un risc de complicació durant l'espera. Ara n'hi ha una quinzena però se n'estan estudiant més.

De moment, s'incorporaran quatre noves intervencions: el cateterisme cardíac, la cirurgia cardíaca valvular, la cirurgia cardíaca coronària i les reparacions d'hèrnia discal. També es vol prioritzar els casos d'obesitat mòrbida i les pròtesis de genoll. El Govern pretén que a l'hora d'ordenar les intervencions pesin més les condicions del malalt -l'impacte de la patologia sobre la seva qualitat de vida- que el temps d'espera que acumuli, tal com es recomana en l'informe elaborat per un grup d'experts de l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut.

En declaracions a RAC 1, el secretari d'Estratègia i Coordinació del departament de Salut, Francesc Sancho, va explicar ahir que el Govern no veu clar el sistema de garantia de sis mesos per a 16 operacions i proposen que algunes intervencions es puguin fer, fins i tot, abans d'un mes en funció del grau d'afectació a la qualitat de vida. La conselleria de Salut tindrà en compte, segons aquesta informació, les condicions de cada pacient a l'hora de fer-lo esperar més o menys per a una operació."No podem reduir totes les operacions a un simple temps d'espera", va explicar Sancho, que va posar com a exemple les diferències entre l'espera per a una cataracta amb una afectació del 10% i la d'una amb el 80%.

El departament de Salut admet que hi ha pacients que ara han d'esperar entre tres i quatres anys per poder ser operats.

stats