Crònica 02/04/2012

Matas troba 15 arguments per evitar entrar a la presó

Jaume Matas encara continua en llibertat. El seu advocat, Antonio Alberca, s'afanya a trobar motius per evitar la presó, mentre que la fiscalia no l'empresona perquè considera que no hi ha risc de fuga .

Enric B. Abelló
2 min
Una periodista assenyala la pena a què va ser condemnat l'expresident del Govern Balear, Jaume Matas, pel cas Palma Arena.

PALMA.L'expresident de les Illes Balears Jaume Matas, tot i la condemna de sis anys i dos dies pel primer judici del cas Palma Arena, de moment, ha aconseguit evitar la presó. I el seu advocat, Antonio Alberca, ja ha presentat l'escrit que fa oficial el recurs a la sentència, en què s'enumeren quinze motius per invalidar-la. La Fiscalia Anticorrupció no n'ha demanat l'ingrés provisional mentre la condemna no sigui ferma perquè, diu, no hi ha risc de fuga. Ara, doncs, caldrà més d'un any per saber si acaba o no entre reixes: és el temps que trigarà a resoldre's el recurs al Tribunal Suprem.

Cinc drets constitucionals

L'escrit de l'advocat és tan sols un anunci del recurs que està preparant, però dibuixa les línies principals que seguirà per intentar tombar la sentència del judici pels 480.000 euros que el govern Matas va pagar de manera fraudulenta a l'escriptor dels discursos de l'expresident, Antonio Alemany.

Alberca argumenta que a la sentència s'han infringit cinc drets constitucionals i la llei en aplicar els articles del Codi Penal que fan referència als delictes pels quals s'ha condemnat Jaume Matas: prevaricació, malversació de fons públics, frau a l'administració, falsedat en document oficial i mercantil i tràfic d'influències. Diu que tampoc s'ha aplicat com tocaria l'article que fa referència a les condemnes per a inductors i critica que no s'hagi aplicat un atenuant.

El punt clau del recurs és el delicte de malversació. Tots els altres delictes excepte el de tràfic d'influències estan en "concurs medial" amb el de malversació, s'han comès en funció d'aquest. Si es descarta la malversació, doncs, cauen els altres delictes, excepte el de tràfic d'influències, pel qual tan sols se l'ha condemnat a nou mesos i un dia. O sigui que si aconsegueix tombar la malversació Matas quedaria en llibertat, perquè la condemna seria menor de dos anys.

Concurs manipulat

A més, aquest delicte no es basa en la quantitat que el govern hauria pagat a Alemany a través d'un concurs públic manipulat que va guanyar l'empresa Nimbus perquè subcontractés d'amagat els discursos. S'aguanta tan sols amb la comissió de 8.725 euros que es va quedar aquesta empresa. L'advocat de Matas considera que no s'ha demostrat que l'expresident i el propietari de Nimbus, Miguel Romero, es posessin d'acord per pactar la comissió.

Ara l'expresident continua lliure perquè Anticorrupció considera que no hi ha risc de fuga mentre es mantinguin les mesures cautelars que el jutge ja li va imposar, sobretot, la fiança de dos milions i mig d'euros. Segons fonts pròximes a Anticorrupció, els fiscals no volen que Matas entri a la presó, perquè se li hauria de tornar la fiança que se li va imposar, precisament, per intentar fer sortir a la llum els diners que hauria malversat quan era al govern.

stats