CRISI DEL DEUTE
Crònica 01/04/2011

Portugal admet que va mentir sobre el dèficit i es prepara per al rescat

Portugal va reconèixer ahir que el seu dèficit va ser més alt del que havia dit, tant el 2009 com el 2010. Poc després de saber-se la notícia, el president va convocar eleccions per al 5 de juny.

àlex Font Manté
2 min
Fernando Teixeira dos Santos, ministre de Finances portuguès, va atribuir ahir a qüestions "metodològiques" la revisió de les dades.

Barcelona.El govern portuguès va admetre ahir que els rumors de les últimes setmanes no eren infundats: Portugal va maquillar els comptes públics amb l'objectiu de presentar un dèficit inferior al real. L'executiu s'ha vist obligat a confirmar els dubtes de l'Eurostat, l'oficina europea d'estadística, que havia qüestionat les dades del dèficit portuguès. La notícia no va ajudar precisament a calmar els inversors, i els interessos del deute portuguès ahir es van disparar.

Si les coses no canvien, el dubte que hi ha ara és saber quant de temps podrà aguantar Portugal sense demanar un rescat. Els interessos pels bons a cinc anys van superar ahir el 9,5%, mentre que els dels bons a deu anys es van col·locar en un 8,33%. Un nivell superior a un 7% es considera insostenible a mitjà-llarg termini.

Fernando Teixeira dos Santos, ministre de Finances, va admetre ahir que el dèficit portuguès es va situar en un 8,6% el 2010 en lloc del 7,3% declarat inicialment, una desviació d'uns 2.000 milions d'euros. El 2009 les xifres també estaven maquillades: el dèficit real va ser d'un 10% i no d'un 9,4%, com s'havia dit.

En el seu moment, Portugal no va comptabilitzar les pèrdues de les grans empreses públiques de transport ni tampoc les del Banco Português de Negócios, entitat financera nacionalitzada fa tres anys. Teixeira va assegurar que les noves dades del dèficit es deuen a qüestions "metodològiques", però els inversors sembla que no s'ho han cregut, atesa la pujada dels interessos viscuda ahir.

Compte enrere

La pressió sobre Portugal no ha deixat de créixer des que fa una setmana José Sócrates va presentar la dimissió com a primer ministre. Si els interessos segueixen pujant, sembla qüestió de temps que Portugal es vegi obligat a demanar ajuda exterior per no fer fallida. Grècia ja va passar per un procés similar fa poc més d'un any, quan va confessar que havia mentit sobre els comptes, i poc després es va veure abocada a un rescat.

La majoria de previsions calculen que Portugal encara podrà aguantar uns quants mesos. Carlos Costa Pina, secretari d'estat del Tresor portuguès, ha explicat aquesta setmana que el país podrà afrontar els pagaments que té entre l'abril i el juny sense recórrer a ajuda externa. Precisament, serà al juny -el dia 5, concretament- quan se celebrin les eleccions anticipades, segons va anunciar ahir el president portuguès, Aníbal Cavaco Silva.

El Fons Monetari Internacional, que ha deixat diners per als rescats de Grècia i Irlanda, va confirmar ahir que Portugal encara no ha sol·licitat ajuda.

stats