Crònica 21/01/2011

"Volem fer la revolució dins de la revolució"

Sindicalista A més de professor, els últims anys els ha dedicat a la Unió General de Treballadors Tunisians (UGTT), el sindicat que ha liderat la revolta que ha acabat amb Ben Ali

Marc Vidal
2 min
Ahir hi va haver imatges molt emotives entre els manifestants i l'exèrcit a Tunis.

Chokri Ben Amara ens atén per telèfon, ben afònic després d'un matí cridant davant la seu del partit de Ben Ali a Tunis. Per què torneu a sortir al carrer?

Demanem la dissolució del partit de Ben Ali, tal com es va fer amb el partit de Hitler quan es va derrotar el nazisme. El Reagrupament Constitucional Democràtic (RCD) de l'antic règim ha mort: ja ningú no li dóna suport, no té militants -eren els milicians que han fugit-, no té sentit mantenir-lo.

Què en penseu del nou govern?

És un govern que ja neix vacant abans de prendre les primeres decisions. Molts no han volgut compartir taula, i amb raó, amb el partit de Ben Ali. Estem en un impàs que ja veurem com acabarà. El que no pot ser és que l'antic règim encara controli el poder. Hi ha massa vicis adquirits.

En què es tradueixen aquests vicis que denuncia?

Sense anar gaire lluny, a l'ambaixada de Madrid es nega el passaport a 33 opositors que volen tornar a Tunísia. Sense cap argument. Perquè se'ls nega el passaport? L'antic règim encara controla massa coses.

O sigui que la revolta encara no s'ha acabat?

Farem la revolució dins de la revolució per aconseguir que el partit de Ben Ali desaparegui del tot i deixi de tenir el poder i la influència que encara manté. Només així podrem construir una democràcia. La primera del món àrab, on encara hi ha moltes dictadures com ara a Algèria, al Marroc o a Síria.

Per què només ha passat a Tunísia?

Aquí tothom n'ha tingut prou. Hem tingut un comportament exemplar i cívic. Fixi's que no hi ha hagut cap mort entre les forces de seguretat i molts entre els manifestants.

Com veu el paper que juga Europa?

No ens hem sentit gens acompanyats. Ara el que han de fer és estar vigilants i supervisar l'elaboració de la nova llei electoral per comprovar que les coses es fan bé.

Ahir mateix la UE va decidir congelar els béns de Ben Ali. Com ho veu?

Que està molt bé, però la fortuna Ben Ali és a Dubai i ja em dirà què pensen fer allà per embargar-li els seus béns.

stats