CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 13/01/2011

La Xina alimenta la por als porcs i als ous alemanys

L'escàndol de les dioxines provoca onades de preocupació arreu del món. La Xina ha aturat les importacions de porc i ous procedents d'Alemanya, on ja es tem que hi hagi carn contaminada al mercat.

Isaac Lluch
3 min
Administracio, Supervisio

Corresponsal a Berlín / BerlínNo importa gaire que Alemanya sigui el principal soci comercial xinès de la Unió Europea. El govern de Pequín no ha dubtat ni un dia a tancar la frontera a les importacions d'ous, aviram i porcs del seu aliat. A través de la seva Administració General de Supervisió de la Qualitat, Inspecció i Quarentena (AQSIQ), la Xina va comunicar ahir que s'afegia a Corea del Sud en la determinació de prohibir l'entrada a aquests productes alemanys.

La prohibició, de fet, és efectiva des d'abans-d'ahir, quan tot just es va detectar el primer cas d'un porc amb elevada contaminació de dioxines a Baixa Saxònia.

A l'hora de prevenir contagis eventuals en una població de més de 1.300 milions d'habitants, la Xina és contundent. Com a mínim, Alemanya s'arrisca a veure suspesa l'exportació d'ous i de carn de gallines i porc durant un any si és que els controls a l'arribada de les remeses que ja estan de camí a territori xinès confirmen que aquests productes no estan contaminats. Si, pel contrari, hi troben dioxines, Alemanya podria esperar uns quatre anys abans que se li reobri l'entrada a aquests productes. "Per prevenir l'entrada d'aliments contaminats, protegir la salut i seguretat alimentària del poble de Xina i, segons la seva llei, se suspèn la importació de productes de porc, d'aus i ous d'Alemanya des de l'11 de gener", va sintetitzar l'AQSIQ. Alemanya, que exportava poca quantitat d'aquests productes a la Xina, tem, però, que altres països s'afegeixin a la prevenció dels governs de Pequín i Seül. Moscou, de fet, ja ha anunciat que també prendrà accions.

La troballa de dioxines en un porc analitzat aleatòriament en una granja del poble de Verden, a la Baixa Saxònia, va empènyer les autoritats alemanyes a ordenar el sacrifici del centenar d'animals d'aquell centre agropecuari. En aquesta regió del nord del país, al voltant de 4.500 granges van haver de ser tancades de manera preventiva mentre es feien les anàlisis pertinents. La majoria de centres han pogut reobrir, però encara en queden uns tres-cents subjectes a restriccions.

Creix la intranquil·litat

Tot i que el govern alemany s'ha afanyat a indicar que els nivells de dioxines detectats no constituïen cap risc immediat per a la sanitat pública, la intranquil·litat entre la població creix al ritme de les crítiques a la ministra d'Agricultura i Protecció del Consumidor, Ilse Aigner. I és que els controls efectuats des que la setmana passada va esclatar l'escàndol, en detectar-se que milers de granges havien alimentat els seus animals amb pinso contaminat per dioxines, no han estat del tot efectius o, si més no, no haurien arribat a temps, segons els més crítics amb l'actuació de la ministra.

El govern de Baixa Saxònia va assenyalar ahir que "lamentablement no es pot descartar" que carn de porc toxificada hagi pogut arribar a ser comercialitzada. En aquest sentit, el granger de Verden, on es va detectar el primer cas de porc altament contaminat, va reconèixer que pocs dies abans del tancament de la seva granja va matar diversos porcs, i ara s'investiga si la carn ha pogut arribar fins al consumidor. En altres tres estats federats més (Baviera, Saxònia i Saxònia-Anhalt) hi hauria carn de porc sospitosa d'estar contaminada, segons el ministeri de salut d'aquest últim land. A Turíngia, Saxònia i Brandenburg, el temor és que hi hagi carn de pollastre intoxicada. L'escàndol creix cada minut que passa i es deteriora encara més la confiança dels consumidors alemanys, però també la imatge externa del país i, en especial, de la seva política de seguretat alimentària. Davant d'aquesta situació, la ministra Ilse Aigner es va veure enfrontada a peticions de dimissió per part de la líder d'Els Verds, Rente Künast. La ministra federal d'agricultura es va defensar comunicant la marxa d'un pla d'acció per evitar casos semblants en el futur.

stats