CONSUM
Crònica 07/01/2012

Cada català gastarà cent euros a les rebaixes

Avui comencen unes rebaixes marcades pels fluixos resultats de les vendes durant la temporada de Nadal. Comerciants i consumidors preveuen que cada català gastarà uns cent euros, més que el 2011.

S. Sánchez / B. Arias
2 min
PRIMERA JORNADA Els comerciants preveuen que la coincidència del primer dia de rebaixes amb un festiu incrementarà 
 L'afluència de visitants a les botigues (a la foto, el Portal de l'Àngel, a Barcelona). Els consumidors han esperat el començament de les rebaixes per estalviar-se uns quants diners, segons les associacions.

BARCELONADesprés del fracàs de la temporada de compres nadalenques, els comerciants -petits, mitjans i grans- tenen totes les seves esperances posades en la campanya de rebaixes, que avui comença oficialment a Catalunya i a la majoria de comunitats autònomes de l'Estat (excepte a Madrid i a Múrcia, que les van encetar el passat 2 de gener). Es preveu que cada català gasti uns cent euros de mitjana aquests dies, segons els càlculs de comerciants i associacions de consumidors.

Sembla que els comerciants, espantats per la conjuntura econòmica actual, estaven esperant amb candeletes que arribessin aquestes dates per aprofitar les oportunitats de compra a preus rebaixats. Aquesta pot ser la raó per la qual les vendes han estat fluixes durant el Nadal. I això també justifica la previsió d'increment de despesa, que puja per primer cop des del començament de la crisi en un percentatge que el sector situa al voltant del 4,5%.

Compres posposades

Gustavo Samayoa, president de la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents (FUCI), aclareix: "No estem parlant d'una recuperació de l'economia familiar sinó que molts consumidors han decidit posposar les seves compres a l'arribada de les rebaixes per poder estalviar-se uns quants euros". Segons la FUCI, la despesa dels catalans en rebaixes se situarà en 98 euros, vuit més que la mitjana espanyola, que s'incrementarà un 5,8% respecte al 2011. Per Gustavo Samayoa, "la crisi ha canviat la mentalitat dels consumidors i els seus hàbits, i ara les compres són més racionals".

També la representant de l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC), Laura Rull, assegura haver detectat un "increment de persones que estan esperant les rebaixes" fins i tot per als regals de Nadal, en què "les famoses Smartbox o els vals i targetes regal han ascendit de manera excessiva".

Més activitat per ser dissabte

Des de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miguel Ángel Fraile, el seu secretari general, preveu que aquesta campanya serà "espectacular". Fraile calcula que la despesa dels catalans serà de cent euros, la qual cosa situarà el pressupost entre un 4% i un 6% més que l'any passat, segons els seus càlculs.

La Federació de Comerç de Lleida és una mica més optimista i espera un repunt de vendes d'entre un 6% i un 8%, segons informa Albert Lijarcio. Botiguers de Tarragona creu que les targetes regal d'aquestes festes generaran vendes molt fortes els primers dies, però després tornaran a caure, tal com afirma Dani Revenga. A Girona, on les rebaixes arrencaran amb descomptes del 30% i 40%, també esperen una campanya "molt bona", sobretot el primer cap de setmana, segons Narcís Presas.

Per la seva banda, les grans superfícies preveuen incrementar la facturació un 3% durant aquesta campanya. Fonts de l'Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución (ANGED) expliquen que l'inici de les rebaixes en dissabte, el dia de la setmana amb més activitat comercial, serà un incentiu més per a les vendes.

stats