PRIMAVERA ÀRAB
Crònica 22/11/2011

El govern d'Egipte presenta la dimissió a la junta militar

D. Kirkpatrick / L. Stack
3 min
Un policia vestit de paisà llança pedres als manifestants a la plaça Tahrir del Caire durant els enfrontaments d'ahir.

THE NEW YORK TIMES / EL CAIREDesprés de tres dies d'intensa violència entre manifestants i forces de seguretat arreu d'Egipte, el govern de transició del país va presentar ahir la seva dimissió a la junta militar que governa des de la caiguda de Hosni Mubàrak. El gabinet interí va voler desmarcar-se de la repressió policial que ha provocat almenys 35 morts arreu del país, segons l'agència Associated Press. Aquest pas de l'aparell polític del país agreuja la crisi de legitimitat de la junta militar. Després d'hores d'hermetisme, la cúpula de l'exèrcit -en un fet inèdit- va acceptar la petició del govern provisional. A l'emblemàtica plaça Tahrir del Caire, la pressió contra la junta militar s'intensificava a menys d'una setmana de les eleccions parlamentàries.

L'11 de febrer, quan va esfondrar-se l'antic règim, les tropes egípcies es van presentar com la salvació, però diumenge van deixar clara la seva posició de poder quan van expulsar els manifestants de la plaça Tahrir. Segons el ministeri de l'Interior, almenys 23 persones han mort durant aquesta última onada de protestes. A més, des de diumenge hi ha hagut almenys 1.500 ferits, segons el ministeri.

Més enfrontaments

Les batalles van succeir-se durant tota la nit. L'eco dels trets ressonava a través dels carrers, ofegat pels gasos lacrimògens. Un grup d'homes arrossegava tres cossos embolicats amb mantes que, segons els testimonis, havien estat morts amb foc real. Dilluns al matí, els carrers del centre del Caire estaven plens de pedres i altres restes dels combats. S'apreciava el resultat d'un incendi en un edifici d'apartaments a prop de la plaça Tahrir, que va encendre's després que una bomba de gasos lacrimògens explotés al tercer pis, segons els manifestants.

Les forces de seguretat van continuar fins al migdia la pluja de gasos lacrimògens en contra dels joves que intentaven arribar al ministeri de l'Interior a través d'un carrer ple d'apartaments de luxe. Ja al migdia, la situació es va estabilitzar i els milers de manifestants van poder controlar la plaça Tahrir i dels seus carrers adjacents.

Un representant de la junta militar, Saïd Abbas, va visitar ahir la plaça Tahrir i va fer una breu roda de premsa, en què va explicar que el Consell de Transició respectava el dret dels manifestants a fer protestes pacífiques. Abbas va declarar que les forces de seguretat no van començar l'esclat de la violència, sinó que només s'havien protegit i va insistir -malgrat la clara desocupació de la plaça diumenge a la nit per centenars de soldats i policies antiavalots- que les forces de seguretat no havien entrat a Tahrir.

Quan se li va preguntar sobre els informes de manifestants ferits per foc real de les forces de seguretat, va dir que les víctimes eren violents i que les protestes no van ser pacífiques. Abbas va al·legar que la multitud que tancava Tahrir al trànsit estava comportant greus pèrdues econòmiques per al Caire. "Hi ha una mà invisible a la plaça que provoca una esquerda entre l'exèrcit i el poble", va dir.

La violència sembla que ha reforçat els nous aires de revolta a la plaça. En el moment que la policia va desallotjar la plaça diumenge, milers de manifestants van acudir-hi de nou per exigir més canvis. "Això és el 12 de febrer! -deia Abeer Mustafà, un home de 42 anys-. Finalment hem aconseguit recuperar la nostra revolució".

Pressió dels partits conservadors

La repressió de la policia ha provocat tota mena de reaccions, inclosa la dels partits més propers fins ara a la junta militar. Gairebé tots demanen que s'acabi el final del mandat de l'exèrcit abans de llançar l'esborrany d'una Constitució i donar el poder a un govern de salvació nacional integrat i un consell consultiu integrat que portin a eleccions presidencials. Però la junta militar es desmarca d'aquests terminis i, de moment, encara no ha donat una data de sortida del poder.

stats