EL FINAL D'UN RÈGIM
Crònica 02/09/2011

El món reclama la reconciliació a Líbia

La comunitat internacional va acollir ahir el nou govern interí libi i li va demanar "reconciliació i perdó" en la transició al país. El CNT compta amb el suport de l'OTAN per continuar l'ofensiva contra el règim.

Ariadna Matamoros
2 min
Enfortir aliances El president del Consell Nacional de Transició, Mustafà Abdel Jalil, i el president Nicolas Sarkozy ahir a la cimera.

Barcelona.La comunitat internacional va escenificar ahir a París l'acollida formal al nou govern de Líbia i li va reclamar que porti a terme una transició basada en la reconciliació i eviti cap represàlia després de sis mesos de guerra i 42 anys de dictadura al país. El president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron -impulsors de la intervenció militar a Líbia- van organitzar aquesta cimera en què van participar 60 nacions i representants de l'OTAN, l'ONU i la Unió Europea.

La reunió va servir per conèixer les necessitats del Consell Nacional de Transició (CNT) de Líbia i ajudar els rebels en la reconstrucció del país. En roda de premsa, Sarkozy va dir que la transició al país s'ha de basar "en la reconciliació i en el perdó", va destacar que gràcies a la intervenció estrangera "s'han salvat milers de vides" i va agrair sobretot el suport de Qatar, els Emirats Àrabs i Jordània. "Sense l'ajuda dels nostres amics àrabs hauria estat molt més difícil", va remarcar.

Per la seva banda, Cameron va recordar que l'OTAN continuarà cooperant amb el CNT "el temps que calgui", sobretot en un moment en què els rebels estan negociant la rendició de les forces gaddafistes que resisteixen en els últims bastions del règim. Si el diàleg fracassa, els insurgents poden comptar amb els bombardejos de l'aliança. Tant Cameron com Sarkozy també van destacar la importància de descongelar els fons de Gaddafi per ajudar el nou govern, i el premier britànic va afegir la necessitat de portar davant la justícia els responsables dels crims comesos a Líbia.

Suport unànime al nou govern

"La comunitat internacional s'ha jugat la seva reputació defensant Líbia", va dir ahir el president del CNT, Mustafà Abdel Jalil, com a agraïment a l'OTAN, afegint que els libis "han demostrat al món que volien llibertat i democràcia".

Rússia i la Xina, que no van donar suport a l'ofensiva de l'aliança, també van assistir a la cita. Amb la desfeta del règim completada de facto , els dos països han suavitzat les seves postures. Rússia va dir ahir que reconeix el CNT com a nou govern legítim i la Xina ja va anunciar la seva predisposició a participar en la reconstrucció líbia.

Recompensar els amics

A la reunió, la primera plataforma internacional per al CNT, s'ha traçat el full de ruta de la reconstrucció de Líbia, des de la celebració d'eleccions en un termini de 18 mesos, fins a mètodes per garantir la seguretat i evitar represàlies. El CNT ja ha rebut una injecció de 1.040 milions d'euros provinents de la descongelació de fons de Gaddafi, i ahir França va anunciar que alliberarà 1.500 milions més del règim per ajudar el CNT, que ja està usant aquests diners per aixecar el país i comprar alguns aliments bàsics, com blat.

La comunitat internacional també està preparant mètodes per ajudar el nou executiu a organitzar la justícia, la policia i la seguretat al país. Malgrat que la cimera d'ahir es va organitzar per saber les necessitats del CNT, els països participants també ho van aprofitar per començar a discutir els interessos estrangers en aquesta nació petroliera. França ja ha enviat una delegació d'empresaris a Líbia per sondejar el terreny i el CNT va deixar clar que els països que li han donat suport seran recompensats.

stats