Història
Cultura 19/09/2012

Un papir del segle IV menciona la muller de Jesús

Una professora de la Harvard Divinity School assegura que el document inclou la frase 'Jesús els va dir, la meva muller...'

Efe
2 min
El papir del segle IV

WashingtonUn papir del segle IV menciona la muller de Jesucrist. Aquest document, segons la professora Karen King de la Harvard Divinity School, demostraria que el debat sobre si Jesus estava o no casat ja es produïa entre els primers cristians: "Hi havia una controvèrsia, al segle II, sobre si Jesús estava o no casat, i per tant, també un debat sobre el casament i el sexe entre els qui predicaven la fe". El papir inclou la frase "Jesús els va dir, la meva muller..." en copte, el llenguatge dels antics cristians de l'actual Egipte.

King va presentar les seves conclusions al Congrés Internacional d'Estudis Coptes de Roma. La tradició cristiana sempre ha defensat la solteria de Jesús. King, però, argumenta que no hi ha cap evidencia històrica que sostingui aquesta afirmació. El document és propietat d'un col·leccionista anònim que va contactar amb King entre el 2010 i el 2011 perquè investigués el papir.

El papir, conegut com l''Evangeli de l'esposa de Jesús', va ser probablement escrit en grec durant la segona meitat del segle II i traduït, posteriorment, al copte. La Universitat de Harvard defensa que el papir analitzat és autèntic. El papir inclou vuit línies a cada banda. Just sota la frase en què Jesús parla de la seva dona, n'hi una altre que també pot encendre el debat en una església catòlica que fins ara ha defensat el celibat i que no deixa que les dones celebrin missa: "Ella podria ser la meva deixeble".

La professora de Harvard ha assegurat que el papir no prova que Jesús, el personatge històric, estigués casat. El document probablement va ser escrit segles després de la seva mort. A més, la literatura cristiana no es pronuncia sobre aquesta qüestió.

stats