Cinema
Cultura 29/09/2012

'Dans la maison', de François Ozon, s'emporta la Concha d'Or

Fernando Trueba obté la Concha de Plata al millor director per 'El artista y la modelo' i Pablo Berger s'endú el Premi Especial del Jurat per l'arriscada 'Blancanieves'

Ara
2 min
Dans la maison

BarcelonaLa pel·lícula francesa 'Dans la maison', de François Ozon i inspirada en un text teatral de Juan Mayorga, s'ha emportat la Concha d'Or del Festival de Sant Sebastià. Ozon també s'ha endut el Premi del Jurat al millor guió. El film relata la relació entre un professor de francès i un alumne. L'estudiant sempre seu a la darrera fila i prefereix observar. Comença una redacció en què capítol darrere capítol retrata dues famílies de la petita burgesia. Realitat i ficció es barregen en un joc obscur. El drama, l'amor, la comèdia i la desesperació pul·lulen per aquesta cinta que va rebre l'ovació del públic i de la crítica quan es va exhibir a Sant Sebastià.

L'altra cinta elogiada per la crítica i el públic, l'arriscada aposta de Pablo Berger, 'Blancanieves', s'ha endut el Premi Especial del Jurat. Berger, que va debutar amb 'Torremolinos 73', adapta el conte dels germans Grimm i introdueix alguns arquetips folklòrics com els toreros, la flamenca i la sang calenta. En blanc i negre, muda i avantguardista, la cinta té una gran força visual.

Fernando Trueba s'ha endut la Concha de Plata al millor director per la pel·lícula 'El artista y la modelo'. Trueba ha escollit el blanc i negre per explicar la relació entre un artista i la seva musa en una França ocupada pels nazis. La Concha de Plata a la millor actriu ha sigut 'ex aequo' per a Macarena García, la Blancaneu de Berger, i Katie Coseni, per 'Foxfire'. Coseni és una de les noies rebels del film de Laurent Cantet. Com la resta de les companyes de la seva banda, decideix viure al marge de la societat, l'acció se situa als Estats Units als anys 50, i acaba fugint a una comuna utòpica.

El veterà actor espanyol José Sacristán s'ha emportat la Concha de Plata al millor actor per 'El muerto y ser feliz'. Touraj Aslani ha obtingut el Premi del Jurat a la millor fotografia per 'Rhino Season'.

stats