Música
Cultura 14/09/2016

10 imprescindibles del Mercat de Música Viva

Vic acull estrenes de Gertrudis, Enric Montefusco, Gossos i de l’espectacle ‘Festa de balls per salvar el món’

Xavier Cervantes
7 min
10 imprescindibles del Mercat de Música Viva

BarcelonaAny de canvis al Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), que comença avui i que fins diumenge aplegarà bona part de l’ecosistema musical català, a més de grups i professionals d’altres territoris. El primer canvi és el trasllat de tota l’activitat professional a L’Atlàntida, que substitueix el recinte d’El Sucre. És a dir, les trobades sectorials i la majoria dels concerts compartiran espai a dins i als voltants de L’Atlàntida. Aquest canvi també té rellevància per al públic, perquè permet que les actuacions comencin abans, cap a dos quarts de sis de la tarda.

Una altra de les novetats d’aquesta 28a edició és que el Mercat comença un dia abans, dimecres, i que dissabte ja no hi haurà activitat professional ni actuacions als espais associats a la fira. “El dissabte no és un bon dia per als professionals, perquè prefereixen concentrar l’activitat en dies feiners. De fet, en anys anteriors alguns ja no s’hi quedaven el dissabte”, recorda el director artístic del MMVV, Marc Lloret, que a més de repensar el model de mercat i festival segueix buscant la manera d’implicar-hi el públic. “Continua faltant públic als concerts de pagament, que no són exclusius per a professionals”, explica Lloret.

Per això, i aprofundint en la política de preus impulsada els últims anys, l’entrada als concerts que es facin a L’Atlàntida, les carpes, la Jazz Cava i el nou escenari de la Sala Pasternak costarà tres euros. La resta d’escenaris són gratuïts, com correspon a una oferta més orientada a la festa major que a la presentació de novetats. “L’objectiu és promoure la música i la cultura, no obtenir ingressos”, diu Lloret sobre un esdeveniment públic que aquest any té un pressupost de 847.000 euros (13.100 més que el 2015), al qual la Generalitat aporta 360.000 euros, l’Ajuntament de Vic, 212.000, la Diputació de Barcelona, 30.000, i Estrella Damm, 125.000. A continuació us presentem deu concerts especials d’aquest Mercat de Música Viva.

Maika Makovski

Un canvi de registre estètic amb el Quartet Brossa

La mallorquina Maika Makovski inaugura el MMVV defensant el gir estètic del disc Chinook wind (Warner, 2016), un treball produït per John Parish i fet amb la col·laboració del Quartet Brossa. “És un format que no es pot portar a segons quins festivals perquè és massa subtil”, diu Makovski. A Vic l’interpretarà en un entorn molt adient: el Teatre L’Atlàntida, avui a les 19 h.

'Festa de balls per salvar el món'

Coreografies, ‘superhits’ i teories de la conspiració

Festa de balls per salvar el món és el projecte que va convèncer el jurat del premi Puig-Porret 2015. Després d’un any de feina, Miguel Ángel Blanca (Manos de Topo) ha enllestit un espectacle que combina el ball, el teatre, la música i el remix audiovisual. Aquest xou que relaciona de manera sorprenent esdeveniments històrics amb cançons com Single ladies (put a ring on it) i Gasolina és el fruit de la feina conjunta de Blanca amb els músics Eduard Pou, Joan Colomo i Sara Fontán i els actors-ballarins Jordi Vilches i Maria G. Vera. Intentaran fer ballar el públic de la Carpa Negra, avui a les 20 h. L’entrada és gratuïta.

Gossos

La primera oportunitat per sentir les cançons del disc ‘Zenit’

El grup de Manresa ha triat aquest divendres per publicar un disc nou, Zenit (Música Global), i per oferir-ne el primer tast en directe al Teatre L’Atlàntida (19.15 h). En aquest treball que els Gossos reconeixen que té més llum i optimisme hi col·laboren Alguer Miquel (Txarango) i Judit Neddermann, veus de generacions més joves amb les quals volen compartir un estat d’ànim.

Alba Molina

L’homenatge a uns pares anomenats Lole y Manuel

“És com furgar la ferida i fer-hi petonets”. Així explica Alba Molina el disc en què canta cançons que van fer immortals els seus pares, Lole y Manuel, revolucionaris d’aquell flamenc que als anys 70 estava agafant un altre color. La ferida és la mort de Manuel Molina l’any passat, i els petons són interpretacions de peces com Tu mirá, Todo es de color i Nuevo día. L’Alba ho fa de cara, tot just acompanyada del guitarrista Joselito Acedo. Així es presentarà dijous al Teatre L’Atlàntida a les 22.15 h.

Gertrudis

El retorn d’uns pioners de la rumba mestissa

Començava a ser tan llarga, la pausa, que semblava que Gertrudis havien decidit passar a la història. Finalment, després de cinc anys de silenci, publicaran disc nou a l’octubre. A Vic avançaran alguna cançó en un concert a El Sucre, divendres a les dues de la matinada. Gertrudis tancaran una nit mestissa en què també actuaran Animal i La Raíz. Dissabte El Sucre serà l’escenari dels concerts del duo noruec Madcon i dels bosnians Dubioza Kolective, a més de les sessions de DJ Wagner Pa.

Kepa Junkera i Los Hermanos Cubero

L’agermanament de tradicions basques i castellanes

Què tenen a veure Kepa Junkera i Los Hermanos Cubero? Per exemple, una mirada a la tradició alliberada de prejudicis i carregada de sentit. Un treballa amb les arrels populars basques, i els altres amb el paisatge musical de La Alcarria, i aquesta vegada ho posaran tot sobre la taula per compartir músiques populars amb esperit de celebració. Serà dijous a l’auditori L’Atlàntida a les 20.45 h.

Blick Bassy

Una oportunitat per descobrir una gran veu del Camerun

El disc Akö (2015) ha consolidat la proposta del camerunès Blick Bassy, un músic que treballa els ritmes d’anada i tornada, integrant soul i jazz en músiques de l’Àfrica occidental, que interpreta amb instruments com el banjo, el violoncel i el trombó. Actuarà divendres a la Carpa Vermella a les 22 h. Blick Bassy és un dels músics internacionals d’una edició del Mercat de Música Viva en què també participen el britànic Dan Owen, el ghanès Myles Sanko, els argentins Tototomás, el portuguès Frankie Chavez i el duo sud-coreà Kim Sawol & Kim Haewon.

Enric Montefusco

Nova vida musical després del final de Standstill

Tancada l’etapa al capdavant del grup Standstill, Enric Montefusco reprèn l’activitat musical amb nom i cognom. El resultat d’aquesta transformació serà el disc Meridiana, que publicarà el 14 d’octubre. Divendres, coincidint amb el llançament del primer senzill, Todo para todos, Montefusco estrenarà l’àlbum en directe al Teatre L’Atlàntida, a les 22.15 h.

Quimi Portet

Dels concerts al Razzmatazz a la plaça Major de Vic

L’any ha sigut molt intens per a Quimi Portet. Va començar omplint la sala Razzmatazz en els concerts de retrobament amb Manolo García, que tantes alegries van donar als fans de Los Burros, Los Rápidos i El Último de la Fila. Després va engegar la gira de presentació del disc Ós bipolar (Música Global), i fins i tot va experimentar el pa que s’hi dóna a les xarxes socials. I ara tocar jugar a casa, concretament a la plaça Major de Vic, on actuarà dissabte a les 21.45 h, després dels Est Oest i abans de Delafé. La nit anterior la plaça acollirà els concerts de Lax’n’Busto, The Gramophone Allstars Big Band i Trau.

Osona canta Osona

40 anys de pop-rock osonenc interpretat per estudiants

Serà una cloenda especial a la plaça Major, diumenge a les 20.30 h. Un centenar d’alumnes d’entre 12 i 18 anys de diferents escoles de música d’Osona seran les veus d’un homenatge al pop-rock osonenc dels últims quaranta anys. Sota la direcció artística de Joan Godayol, Gudi-professor de l’EMVIC i codirector del Festival de Jazz-, i amb el suport dels Astrio, els joves músics cantaran cançons de grups de la comarca com ara Duble Buble, Kul de Mandril, Sau, Nyandú i La Iaia, entre d’altres.

L’off del Mercat: l’oficial, el nou Adoberies Fest i l’irreductible Sugar Il·legal

Any rere any, l’activitat del Mercat de Música Viva de Vic coincideix amb tota mena d’intervencions musicals a la capital d’Osona. Va desaparèixer l’InVICtro, però a canvi el Mercat ha consolidat un off oficial que aquest any deixa la plaça de la Catedral per estrenar ubicació a la plaça dels Màrtirs. Divendres a la nit i diumenge al matí hi ha programats els concerts de celebració del 15è aniversari de l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), protagonitzat per músics com Mireia Vilar, Montse Soques, Rubén Fernández i Andreu Zaragoza. Dijous a la nit hi actuaran els grups programats per Les Cases de la Música (Kòdul, Pantaleó, Lorien...), i dissabte i diumenge els dels concursos Sona 9 i VicSona, respectivament.

L’off clandestí ha perdut el Festival Hoteler, però es manté l’irreductible Sugar Il·legal Fest, un oasi de punk i hardcore a peu de carrer, sota la xemeneia d’El Sucre, que divendres i dissabte presenta un cartell amb noms com ara Les Cruet, Power Burkas, SOT i Bullitt. El que s’estrena aquest any és l’Adoberies Fest, que es farà divendres i dissabte en un solar recuperat de manera autogestionada per fer-hi concerts. Hi actuaran Germà Aire, Polseguera, Esperit!, Estruç i Power Burkas, entre d’altres.

Debats sobre com arribar als ‘millennials’ i la presentació del Pla Integral de la Música

D’acord amb el signe dels temps, el model de la part estrictament professional del Mercat de Música Viva de Vic ha anat deixant de banda la fórmula tradicional dels expositors. A canvi, s’han consolidat les trobades pensades per anar per feina o per fer el primer contacte. Són l’ànima de la fira, allà on promotors, mànagers i altres agents musicals miren de treure’n algun profit. Tanmateix, la fira també acull conferències, debats i presentacions de bons propòsits. En aquesta edició hi haurà xerrades que interroguen sobre un futur que ja és present com ara Els ‘millennials’: neixen o es fan? Hi participaran Ester Jiménez (24 anys), màster en màrqueting digital, i la cantant de trap Bad Gyal (19 anys); un dels temes que sorgiran en la conversa serà com arribar al públic nascut al segle XXI. Xavier Fina, consultor especialitzat en gestió cultural, compartirà taula amb Nicolás Barbieri, investigador en polítiques cultures, per explorar el retorn social de la música. En un àmbit més institucional, el conseller de Cultura, Santi Vila, passarà per Vic per presentar el Pla Integral de la Música de Catalunya, un projecte en el qual s’ha treballat durant dos anys i que hauria de constituir un marc de treball per a un ecosistema poc estructurat.

stats