Mor Bigas Luna
Cultura 06/04/2013

Els títols clau de la filmografia de Bigas Luna

El director barceloní, mort aquest divendres, va dirigir una vintena de títols des del seu debut amb 'Tatuatge' el 1978. Actualment treballava en el projecte d'adaptació de la novel·la 'Mecanoscrit del segon origen', que enllestirà el productor i coguionista Carles Porta

Ara
3 min

BarcelonaAl llarg de 35 anys de carrera cinematogràfica, el director barceloní Josep Joan Bigas Luna, mort aquest dissabte als 67 anys, havia dirigit 19 pel·lícules i ja es trobava en procés de producció de la vintena, 'Segon origen', que havia de ser l'adaptació a la gran pantalla de la novel·la de Manuel de Pedrolo 'Mecanoscrit del segon origen'. Carles Porta, productor i coguionista del film, ha explicat que enllestirà 'Segon origen' perquè pugui arribar a les sales de cinema. Aquests són alguns dels títols més destacats de la trajectòria de Bigas Luna:

'Tatuatge' (1978)

Bigas Luna va debutar com a director amb l'adaptació de la novel·la de Manuel Vázquez Montalbán 'Tatuaje', en què Carlos Ballesteros interpretava el paper del detectiu Pepe Carvalho.

'Bilbao' (1978)

Amb el segon llargmetratge, centrat en la història d'amor entre un psicòpata i una prostituta, Bigas Luna va fer-se un nom a nivell internacional, ja que la cinta va ser seleccionada per participar al festival de Canes.

'Lola' (1986)

L'actriu Ángela Molina va guanyar el premi Fotogramas de Plata per la interpretació de la protagonista d'aquesta pel·lícula, una treballadora d'un taller de fabricació de cuir. Ariadna Gil va fer el debut a la gran pantalla amb aquest film.

'Angoixa' (1987)

Aquesta cinta de terror va rebre el Goya als millors efectes especials i va valdre a Bigas Luna el premi Golden Raven al millor director.

'Las edades de Lulú' (1990)

L'adaptació de la novel·la eròtica d'Almudena Grandes va suposar el debut cinematogràfic de Javier Bardem, un dels grans descobriments del director barceloní. María Barranco va guanyar el Goya a la millor actriu secundària per la seva interpretació.

'Jamón, jamón' (1992)

Un dels títols més recordats, premiat amb el Lleó de Plata del Festival de Venècia. Hi van interpretar els seus primers papers importants Penélope Cruz i Jordi Mollà, a més de Javier Bardem.

'La teta i la lluna' (1994)

Cinta guanyadora del premi al millor guió al festival de Venècia. Va suposar el debut cinematogràfic de l'actor català Biel Duran.

'Volavérunt' (1999)

Candidata a quatre premis Goya i a la Concha d'Or del festival de Sant Sebastià, va ser premiada finalment amb la Concha de Plata a la millor actriu per a Aitana Sánchez Gijón.

'Jo sóc la Juani' (2006)

Verónica Echegui va guanyar el Goya a la millor actriu revelació pel paper protagonista en aquesta cinta. Interpreta una jove de l'extraradi que vol fugir del seu entorn desestructurat per triomfar com a actriu.

'DiDi Hollywood' (2010)

Protagonitzada per Elsa Pataky, va ser l'últim títol que va estrenar el director barceloní.

'Segon origen' (2013)

L'adaptació del 'Mecanoscrit del segon origen', de Manuel de Pedrolo, havia de veure la llum durant aquest any. Bigas Luna i Carles Porta hi treballaven des de fa tres anys. Ara com ara ja hi ha guió, 'story board' i localitzacions. "Van crear un equip i el projecte està molt madur", ha explicat Porta a l'ARA. Com era habitual en Bigas Luna, el director barceloní havia treballat especialment el càsting fins a trobar "dos joves que seran un enorme descobriment", diu Porta. La setmana que ve es coneixeran més detalls sobre el futur d'aquest projecte.

A banda de la seva tasca com a director, Bigas Luna també va participar en l'escriptura del guió de la majoria de les seves cintes i havia produït les tres últimes. També havia fet algunes incursions en el món de la publicitat, i de fet havia dirigit l'anunci de Freixenet de les últimes festes de Nadal.

stats