INDÚSTRIA
Economia 29/07/2011

Alstom i els sindicats apropen postures després de més de 15 hores de reunió

A la maratoniana trobada s'estan negociant 320 acomiadaments. L'empresa insisteix en una retallada en dues fases, una mesura que el comitè considera injustificada. Els sindicats proposen 128 prejubilacions i, com a molt, un pla de baixes incentivades voluntàries

Elena Freixa
2 min
La plantilla d'Alstom ha acampat unes hores davant del Palau de la Generalitat per forçar la negocaciació

BarcelonaRepresentants d'Alstom i membres del comitè d'empresa porten més de 15 hores negociant amb la mediació del Govern per tal d'arribar a un acord en els 320 acomiadaments que planteja la companyia a la fàbrica de Santa Perpètua de la Mogoda. Segons ha explicat a l'ARA el secretari general de CCOO a l'empresa, Joan Alcántara, els sindicats són "optimistes" perquè les postures estan més a prop.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La proposta d'Alstom és dur a terme la retallada en dues etapes: una d'ara fins a finals d'any que afectaria 200 treballadors mitjançant prejubilacions i trasllats a d'altres plantes, i una segona fins a finals de 2013. El comitè veu injustificat que l'empresa plantegi aquesta retallada a tants mesos vista quan hi ha "prou comandes" i s'espera que entri prou càrrega de treball per deixar sense efecte l'actual expedient de reducció de jornada que afecta la plantilla. Alstom, per la seva banda, assegura que en cap cas es tracta d'un tancament a terminis com acusa la plantilla, sinó d'una necessitat per "garantir el futur" de les instal·lacions, segons ha explicat un portaveu.

La primera fase de la retallada es faria mitjançant 128 prejubilacions (l'únic punt on els sindicats semblen estar d'acord), 40 trasllats a plantes de la resta de l'Estat i l'estranger, i 30 baixes incentivades. Per a la segona fase, fins al març del 2013, s'haurien de produir 120 baixes més. "Han rebut molts ajuts, han tingut molts concursos públics que els han reportat molts guanys i ara sembla que ens vulguin prendre el pèl fent-nos acceptar un pla que parla de possibles problemes a tres anys vista", va lamentar a l'ARA el secretari de CCOO a Alstom, Joan Alcàntara.

L'actual plantilla d'Alstom a Santa Perpètua frega les 800 persones i pertany al negoci de transport de la multinacional. D'allà en surten combois que després circulen, per exemple, pel metro de Barcelona. Mentre la reunió continua a les dependències d'Ocupació de la Generalitat, gran part de la plantilla continua concentrada a les portes. Aquest matí han arrencat la trobada amb Alstom després d'acampar durant unes hores davant el Palau de la Generalitat. El període de negociacions amb l'empresa s'havia acabat (el temps legal són 15 dies des de la presentació de l'expedient) i la decisió davant del desacord quedava en mans de les autoritats laborals.

stats