Economia 15/08/2012

Grècia demanarà a la UE dos anys més de coll per aplicar el pla d'ajust

El primer ministre grec, Andonis Samaràs, plantejarà la setmana que ve els detalls de la seva proposta a la cancellera alemanya, Angela Merkel, a Berlín, i al president de França, François Hollande, a París, segons un document al qual ha tingut accés el diari britànic 'Financial Times'

Efe
2 min
AL PUNT DE MIRA  La crisi econòmica ha canviat radicalment la vida quotidiana dels ciutadans grecs.

LondresGrècia vol sol·licitar dos anys més per complir amb els requisits de l'últim pla d'ajust acordat amb la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), segons informa aquest dimecres el diari britànic 'Financial Times' ('FT').

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El primer ministre grec, Andonis Samaràs, plantejarà la setmana que ve els detalls de la seva proposta a la cancellera alemanya, Angela Merkel, a Berlín, i al president de França, François Hollande, a París, segons un document al qual ha tingut accés el rotatiu britànic.

Grècia travessa actualment dificultats per complir amb les expectatives dels seus socis europeus, que passen per retallar uns altres 11.500 milions d'euros de la despesa pública del país hel·lè.

Segons el document, Grècia vol que el termini establert per aplicar les retallades, l'objectiu del qual és rebaixar el deute, es prolongui dos anys més, fins al 2016.

El govern grec va col·locar aquest dimarts 4.063 milions d'euros en lletres del Tresor amb un venciment a tres mesos i a un interès del 4,43%, lleugerament superior al 4,28% ofert al juliol.

Aquesta emissió extraordinària està destinada a finançar, el 20 d'agost, un venciment de deute de 3.200 milions en mans del Banc Central Europeu (BCE).

Els intents del govern grec per aconseguir l'ajornament del reemborsament d'aquest deute o un avançament d'un nou tram de 31.000 milions del segon paquet de rescat han estat rebutjats pels seus socis europeus.

El 'FT' també remarca que la paciència dels prestadors de la zona euro s'esgota i alerta que una altra hipotètica confrontació entre Atenes i Berlín podria desestabilitzar encara més els mercats financers.

Alguns funcionaris alemanys han descartat ja la concessió de més préstecs a Grècia, i un creixent nombre de polítics alemanys contempla obertament la possibilitat d'una sortida de Grècia de l'eurozona, afegeix el rotatiu.

En declaracions al 'Financial Times', Iannis Murmuras, l'assessor en cap d'economia del primer ministre grec, va considerar "justificada" una extensió del termini tenint en compte la situació grega, i va indicar que "la reducció del dèficit exigida per al període 2013-2014 és excessiva".

stats