MERCAT DE TREBALL
Economia 30/06/2015

L’atur baixa a totes les comarques barcelonines

Creixen les empreses a tota la demarcació, fins i tot les constructores, per primer cop des del 2007

Xavier Grau
3 min
L’atur millora  a totes les comarques liderat pel Berguedà, el Vallès Oriental i Osona.

Barcelona“La situació és de clar creixement”. Així de contundent es va expressar el professor Martí Parellada en la presentació de l ’Informe territorial de la província de Barcelona, un estudi sobre l’evolució econòmica de les comarques barcelonines que fan anualment des de fa 13 anys la Cambra de Comerç i la Diputació. Dos elements de l’informe deixen palesa la millora: l’atur va caure a totes les comarques de la demarcació el 2014 i es va consolidar així la tendència a la millora que ja s’havia vist l’any anterior, i el nombre d’empreses va augmentar, fins i tot del sector de la construcció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el conjunt de la demarcació, l’atur registrat va baixar un 8,7% el 2014, mentre que l’atur estimat -el que es comptabilitza a l’Enquesta de Població Activa (EPA)- va disminuir un 9,7%, fins a situar la taxa d’atur en el 19,5%, dos punts menys que fa un any. On més va baixar l’atur registrat és a les comarques del Berguedà, Osona i el Vallès Oriental, amb percentatges per sobre del 10%. A les comarques del Maresme, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Garraf el descens es va situar entre el 8% i el 10%, mentre que a l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages i el Barcelonès la baixada es va situar entre el 6% i el 8%.

L’ocupació, segons l’estudi, va créixer un 3,1% el 2014, enfront de la caiguda del -0,2% del 2013. Per subsectors, destaca l’aportació a la creació d’ocupació de les activitats de serveis de menjars i begudes, el comerç i les activitats d’oficina i serveis de tecnologies de la informació. Els pitjors sectors pel que fa a la creació de feina van ser les activitats de lloguer i mediació financera.

Debilitats

L’informe destaca que el 2014 es va registrar el primer augment d’empreses a la demarcació des de l’inici de la crisi. El 2014 hi havia 175.618 empreses, un 2,5% més que l’any anterior, amb pujades en tots els sectors, fins i tot el de la construcció, que creix un 2,6%. Tot i això, els serveis van aportar el 81% de l’augment, mentre que la indústria va créixer un 1,5% i el sector primari un 5%.

L’informe destaca també algunes debilitats. Per exemple, tot i l’augment de les exportacions, el saldo exterior va ser negatiu per l’augment de les importacions, i l’endeutament va ser encara molt important. Per això cal augmentar la competitivitat i continuar treballant per reduir la desocupació, segons el professor Martí Parellada.

L’“inadmissible” retard en els accessos al port

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va titllar d’“absolutament inadmissible” que el ministeri de Foment no hagi licitat encara els accessos ferroviaris al port de Barcelona. “És culpa de la burocràcia del ministeri de Foment. No vull pensar que hi hagi darrere altres motivacions”, va manifestar Valls en l’acte de presentació de l’ Informe territorial de la província de Barcelona, en al·lusió a la paràlisi d’aquest projecte. Al febrer Foment i la Generalitat van desbloquejar les negociacions quan el govern català va acceptar cedir a l’Estat la titularitat dels terrenys en els quals s’actuarà. En concret, la Generalitat va cedir un tram ferroviari que es correspon amb les vies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

El conseller de Territori, Santi Vila, es va queixar fa deu dies a la Seu d’Urgell del fet que el govern de Madrid es mou per “motius purament d’oportunisme polític” a l’hora de posar en marxa les infraestructures, tot i que estiguin pactades. En aquest sentit el conseller de Territori va criticar els retards que hi ha en el començament de les obres del tren llançadora a l’aeroport del Prat, dels accessos ferroviaris al port de Barcelona o del corredor mediterrani.

stats