Economia 03/06/2016

Linde reclama reduir "l'excessiva protecció" dels contractes fixos

Aposta per més flexibilitat i l'adequació dels salaris a les condicions de cada empresa

Xavier Grau
2 min
El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, durant la presentació dels pressupostos generals pel 2016 a la comissió d'Economia del Congrés / EFE

BarcelonaEl governador del Banc d’Espanya, Luís María Linde, considera que “l’excessiva protecció” dels contractes indefinits està “incentivant la temporalitat”, motiu pel qual reclama que els treballadors indefinits tinguin menys drets dels que tenen avui dia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la introducció de l'informe del Banc d'Espanya del 2015, publicat aquest divendres, Luís María Linde destaca que per consolidar un creixement equilibrat de l'economia i generador sostenible d'ocupació s'han de mantenir i ampliar els guanys competitius que s'han aconseguit aquests darrers anys.

En aquest sentit, Lide aposta per un "marc laboral que reforci la flexibilitat interna i faciliti l'adequació dels salaris a les condicions específiques de les empreses.

Amb aquestes reflexions, el governador del Banc d'Espanya s'aproxima a la posició expressada pel president de la patronal CEOE, Joan Rosell, que recentment va assegurar que la feina fixa i segura és "aigua passada" i "un concepte del segle XIX".

Luís María Linde, a més, considera que també és necessari millorar les polítiques actives d'ocupació, especialment les que estan destinades a afavorir l'ocupació dels treballadors amb nivells de qualificació més baixos.

El màxim responsable del Banc d'Espanya destaca la millora de l'economia espanyola, però alerta d'alguns desequilibris, el primer de tot, l'atur, molt per sobre dels altres estats europeus i "a un nivell socialment inacceptable". Linde destaca la incidència de l'atur de llarga durada, que afecta més del 60% de les persones sense feina.

"La persistència d'una taxa d'atur tan alta és un dels factors principals a l'hora d'explicar l'increment de la desigualtat en la renda a Espanya en el context de la crisi", explica Linde.

Moderació del creixement

El governador destaca el fort creixement de l'economia l'any passat, malgrat que adverteix de que hi ha hagut alguns factors conjunturals que desapareixeran. Entre aquests factors destaca aspectes com les noves mesures monetàries i el seu impacte en el finançament públic i provat, la depreciació de l'euro, el canvi d'orientació de la política fiscal i el descens del preu del petroli.

"Les anàlisis disponibles descompten un esgotament progressiu d'alguns d'aquests factors temporals, fet que redundarà en una moderació gradual de les taxes de creixement en el curt i mitjà termini", adverteix.

stats