Economia 05/01/2016

Balanç del 2015: 325.000 contractes indefinits i 2,4 milions de temporals

L'atur cau en 60.200 a Catalunya en un any i es recuperen els 3 milions de cotitzants a la Seguretat Social

Elena Freixa
4 min

BarcelonaEl 2015 acaba amb un saldo positiu al mercat de treball, tant català com espanyol, que constata una recuperació encara amb algunes ombres importants com la precarietat o la desprotecció creixent dels aturats de llarga durada. La bona notícia és que l'atur va reduir-se un 10,5% a Catalunya l'any passat, a un ritme de 165 aturats menys al dia, mentre que l'ocupació va remuntar i la Seguretat Social va apuntar-se 292 nous cotitzants cada dia (més de 106.000 en el global de l'any), segons el ministeri d'Ocupació. En termes relatius, l'ocupació va créixer a un ritme del 3,6% i es va recuperar la barrera dels 3 milions d'afiliats a finals d'any per primer cop des del 2011.

Catalunya va tancar l'any amb 515.668 aturats i a tot l'Estat la xifra va fregar els 4,1 milions de persones sense feina. La reducció de més de 354.000 aturats a Espanya suposa un descens del 8% en comparació de l'any passat. Es tracta de la caiguda més important d'aturats registrada des del 1996.

En paral·lel, també es van crear més de mig milió de llocs de treball i es va arribar als 17,3 milions de persones cotitzant. És el segon any consecutiu que el cens de la Seguretat Social guanya cotitzants després dels anys de crisi. Malgrat això, encara hi ha un llarg camí per recuperar els més de 19 milions de cotitzants previs a la recessió.

El punt feble del mercat laboral, però, segueix sent la precarietat de les feines que es creen i el ritme lent al qual s'avança per recuperar tot el que s'ha perdut. En tot el 2015, el nombre de contractes indefinits va créixer un 14% a Catalunya fins a superar els 325.500, però els temporals van ser set vegades més (2,4 milions) i també van avançar un 11,6%.

El mateix patró pot observar-se a Espanya, amb 17 milions de contractes temporals per 1,5 milions d'indefinits. A més, el 42% de la contractació estable de l'any passat va ser a temps parcial. Al desembre, un mes en què s'ha notat l'impuls de la contractació de la campanya de Nadal, només un de cada deu contractes va ser indefinit.

El secretari d'Ocupació de la Generalitat, Joan Aregio, sosté que el pes alt de la temporalitat s'ha d'emmarcar en un estadi encara de "recuperació lenta" del mercat de treball, però ha subratllat que la bona notícia és que fa 30 mesos que la desocupació es redueix de manera ininterrompuda a Catalunya.

"La sortida de la crisi fa que molts empresaris no se la juguin d'entrada contractant personal indefinit perquè potser no tenen garantides les comandes més enllà d'aquest any", ha defensat. Ha afegit que l'ocupació a Catalunya puja amb més força que al conjunt d'Espanya.

La lentitud de la remuntada del mercat de treball és un dels punts febles que apunten els experts. La creació de feines va alentir-se a partir de la segona meitat del 2015, subratlla el portal Infojobs. Segons la seva projecció, malgrat que espera una tendència positiva per a aquest any (creació de 427.900 llocs de feina a Espanya) i similar el 2017, la taxa d'atur tot just es reduiria fins al 17,5% en dos anys. "Al mercat espanyol li haurà costat una dècada recuperar els nivells anteriors a la crisi", destaca Infojobs.

Atur crònic i desprotecció

Un de cada dos desocupats ja no rep cap prestació

El mercat de treball arrossega un gruix important de persones que fa anys que no tenen feina i que han esgotat o no han generat el dret a rebre cap tipus de prestació o subsidi d'atur. De fet, la taxa de cobertura s'ha reduït més de mig punt fins al 53% en un any i això vol dir que pràcticament un de cada dos aturats a Espanya ja està desprotegit i sense ingressos.

A Catalunya, la taxa de cobertura va situar-se en el 57% a tancament d'any. Però si se sumen les persones que no cobren res o que reben el subsidi mínim de 426 euros, la taxa d'aturats en una situació crítica s'enfila fins al 73%, segons alerta la UGT de Catalunya. El sindicat ha demanat a les administracions una aposta més gran per les polítiques d'ocupació per redirigir aquestes persones al mercat laboral i, en paral·lel, garantir la protecció mentre no puguin accedir a una feina.

Una de les propostes que la UGT de Catalunya ha posat damunt la taula dels partits polítics és el salari mínim per als majors de 45 anys a l'atur, un dels col·lectius que ho té més negre per reinserir-se al mercat laboral. El sindicat proposa que el futur govern espanyol impulsi aquesta prestació per pal·liar el risc de pobresa d'aquest col·lectiu de treballadors que no troba expectatives de feina i que, a més, s'aboca a una retallada important de la pensió de jubilació pel fet de no haver cotitzat en la recta final de la vida laboral.

L'atur s'enquista en els majors de 45 anys

Un efecte col·lateral de la disminució de la protecció dels aturats, combinada amb l'increment de l'ocupació, és que es redueix la despesa en prestacions que ha de pagar l'Estat. Fins al novembre de l'any passat (última dada disponible) la despesa en prestacions d'atur fregava els 19.000 milions d'euros, una xifra inferior als 25.000 milions que havia pressupostat per a tot l'any. Això vol dir que l'executiu s'estalviarà diners en aquesta partida que encara preveu que baixi més durant el 2016.

stats