Economia 24/05/2012

Merkel admet "diferències" amb Hollande pels eurobons i l'austeritat

El president francès i la cancellera alemanya mostren les divergències sobre la recepta per a la sortida de crisi

Ara / Agències
1 min

Brussel·lesLa cimera informal de líders europeus que s'ha celebrat aquest dimecres a Brussel·les ha acabat per constatar les diferències entre els líders dels dos principals països. La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, han mantingut un debat "equilibrat i diferenciat", segons va admetre la cancellera en la roda de premsa posterior a la cimera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els líders han xocat en la defensa dels eurobons. Tal com ja havia anunciat Hollande, va demanar als líders europeus que s'incorporés aquesta mesura que "s'inscriu en la perspectiva d'una més gran integració" i que rebaixaria el cost dels deutes per als països que –com Espanya– ara tenen una prima de risc molt alta.

Pel que fa al paper del BCE, el president francès va defensar que el banc pugui recapitalitzar els bancs.

Merkel ho ha rebutjat frontalment, perquè "tindríem dificultats importants per arribar a un acord". En canvi, la cancellera va defensar bons per a projectes per als països que ho necessiten a través del Banc Europeu d'Inversions, una mesura que el president francès va saludar.

La distància entre els dos líders també es va fer patent en la defensa de l'austeritat que va fer Merkel i Hollande. Mentre que la primera demanava continuar amb les reformes estructurals com a camí cap al creixement, el segon va parlar d'una "concepció del creixement" particular que no renuncia a la consolidació pressupostària, però que pretén recollir el malestar dels països del sud, que ja han fet "molts esforços d'austeritat i paguen taxes per finançar-se molt elevades".

stats