Economia 20/09/2017

Pimec, FemCat i Cecot rebutgen l'actuació contra el Govern per l'1-O

Pimec tem l'impacte econòmic sobre les empreses i FemCat esgrimeix el dret a decidir

Ara
3 min
Milers de ciutadans s'han concentrat a Barcelona contra la intervenció de la Generalitat.

BarcelonaLes organitzacions empresarials Pimec, FemCat, i també el president de la Cecot, han expressat aquest dimecres el seu rebuig per l'actuació del govern espanyol contra la Generalitat per l'organització del referèndum de l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La patronal de les petites i mitjanes empreses i autònoms Pimec ha expressat el seu rebuig a la intervenció de les finances de la Generalitat, a més de "preocupació per l'impacte negatiu que pot tenir l'actual situació política sobre l'economia i les empreses del país".

Aquesta patronal ha reclamat diàleg i ha rebutjat, després dels fets d'aquest dimecres, "qualsevol tipus d'actuació en què imperi la imposició i la força", a més de recordar que el comitè executiu de Pimec va apel·lar a complir la legalitat "però no es poden obviar els sentiments" i ha destacat que en aquests moments "és important també mantenir les formes".

"Pimec defensa la democràcia, la llibertat d’expressió i el dret a decidir i, per tant, no està d’acord amb qualsevol tipus d’acció que impedeixi exercir aquests drets", ha destacat en el seu comunicat, en el qual indica que continuarà "fent costat a la voluntat de la majoria del poble de Catalunya".

Retard en cobraments i pèrdua d'inversió

La patronal de petites i mitjanes empreses també ha expressat els seus temors per la intervenció dels comptes de la Generalitat ara que "havia millorat substancialment els terminis de pagament als proveïdors" i assenyala que l'ordre d'intervenció per part del govern espanyol "podria comportar retards importants en el cobrament dels proveïdors, i en conseqüència endarrerir tota la cadena de pagament a proveïdors, així com el pagament d’impostos", cosa que podria dur a "restriccions financeres a moltes pimes".

A més, Pimec indica que la no disponibilitat d'altres partides podria afectar uns 3.000 milions que no es podrien executar els pròxims mesos. "Aquesta mesura té la conseqüència immediata de retallar despesa i inversió a Catalunya, ampliar el dèficit fiscal català i perjudicar els interessos de les empreses catalanes", indica Pimec.

També l'organització empresarial FemCat ha expressat el seu rebuig a les detencions i registres d'aquest dimecres: "La democràcia i la llibertat d’expressió són valors nuclears a la nostra societat, pels quals tots hem de treballar".

Dret a decidir

FemCat ha expressat el seu suport al "dret a decidir del poble de Catalunya" i en aquest sentir ha recordat que el Parlament de Catalunya és la institució democràtica "on es manifesta la voluntat popular del país" que en les dues últimes legislatures ha tingut majories "amb el mandat de discernir de forma neta, democràtica i legal quina és la voluntat majoritària del poble respecte a la posició de Catalunya amb relació a Espanya".

"Lamentem que aquest mandat no es pugui complir mitjançant un referèndum acordat i vinculant" i "deplorem que la negativa a dialogar estigui portant a una situació de limitació de drets i de les llibertats públiques", ha afegit FemCat.

Falta de normalitat democràtica

La patronal del Vallès Cecot no ha fet un comunicat aquest dimecres, però el seu president, Antoni Abad, ha qualificat d'"enorme anormalitat democràtica" els escorcolls i detencions d'aquest dimecres.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Abad ha dit que l'actuació del govern de Madrid "no és la que li correspon a un estat on hi hagué una separació de poders" i ha reclamat a l'executiu de Mariano Rajoy que trobi solucions. "Fa sis anys que es veia i se sabia que de manera pacífica Catalunya aixecava el braç per plantejar una nova relació, però s'ha deixat passar", ha declarat Abad, que ha qualificat la situació de "falta de normalitat democràtica".

stats