Economia 07/03/2012

La CEOE admet que amb la reforma laboral hi haurà més acomiadaments objectius

Rosell preveu menys acomiadaments improcedents, que tenen una indemnització de 33 dies per any treballat. Els objectius tenen una indemnització de 20 dies

Ara
2 min

MadridPels sindicats i l'oposició la reforma laboral aprovada pel govern espanyol facilita l'acomiadament barat, amb indemnitzacions de 20 dies per any treballat. Avui la CEOE ha admès, implícitament, que tenen raó. El president de la patronal, Joan Rosell, ha pronosticat que amb el nou marc laboral només el 10% o el 15% dels acomiadaments seran improcedents, davant del 80% de fa uns anys o del 60% actual, fruit de la última reforma de l'executiu del PSOE. És a dir, menys acomiadaments sense causa i més acomiadaments objectius, amb indemnitzacions de 20 dies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“El 10% o el 15% és el normal, perquè l'acomiadament improcedent és una anomalia”, ha assegurat Rosell en una entrevista a TVE. L'acomiadament improcedent és aquell que es produeix quan no hi ha una justificació i es paga amb una indemnització de 33 dies per any treballat. Fins a la nova reforma, també es podia utilitzar la indemnització de 45 dies, que ara només servirà pels anys previs a l'entrada en vigor del decret laboral.

El president de la CEOE ha considerat que la reforma laboral fa més “clares i concretes” les causes de l'acomiadament, al ser suficients nou mesos seguits amb menys ingressos per emprar l'acomiadament objectiu, amb una indemnització de 20 dies per any treballat. Tot i això, Rosell ha rebutjat que amb la reforma sigui més fàcil fer fora als treballadors. En aquest sentit, ha dit que el nombre d'acomiadaments a mig termini “no serà pitjor" que en "l'últim any o fa dos anys”.

D'altra banda, els sindicats CCOO i UGT han plantejat avui al govern una alternativa al contracte indefinit per emprenedors que impulsa la reforma laboral. Aquest contracte és per a les pimes de menys de 50 treballadors, té un període de prova d'un any i no comporta indemnització per acomiadament si no es consolida el lloc de treball. En canvi, els sindicats volen que sigui per a les pimes de menys de 25 treballadors, només vàlid el 2012, amb un període de prova de tres mesos inicialment i una indemnització per acomiadament de 5 dies que aniria augmentant de forma progressiva.

stats