Economia 21/06/2013

Rajoy es reunirà dilluns amb els líders sindicals per parlar de la cimera europea

CCOO i UGT li reclamaran novament un canvi de rumb en l'aposta per l'austeritat

Efe
2 min

SantanderEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, rebrà dilluns que ve als secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, que li demanaran que defensi en la pròxima cimera europea de juny un canvi de rumb en les polítiques d'austeritat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els dos líders sindicals han confirmat aquest divendres a Santander la trobada, emmarcada en les jornades de protesta de la Confederació Europea de Sindicats (CES) i en les reunions que els sindicats europeus estan celebrant amb caps de Govern dels diferents països.

Durant el curs organitzat per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), Méndez ha assegurat que li demanaran a Rajoy que sigui un dels presidents que en la trobada europea del 28 de juny aposti per un canvi de rumb i la reactivació econòmica i de l'ocupació.

Per la seva banda, Toxo ha explicat que l'objectiu de la reunió serà traslladar a Rajoy la necessitat d'un nou contracte social a Europa, i un ambiciós model d'inversions amb l'aliança del major nombre de països possibles.

A més parlaran amb Rajoy d'ocupació per reclamar-li que es destinin 6.000 milions d'euros per a set anys a potenciar l'ocupació juvenil. "Seria de riure si no fos un tema tan seriós", ha afirmat Toxo, pel que reclamaran al cap del govern "que no s'apunti a aquesta operació de propaganda", ha dit Méndez.

També li traslladaran que és "inacceptable" que Espanya hagi d'anar més enllà en les polítiques d'austeritat "a canvi" de dos anys més per al compliment de l'objectiu de dèficit públic.

Així mateix, li reclamaran que aprofiti la pròxima avaluació de la reforma laboral per eliminar els seus aspectes més "perjudicials" si "de veritat valora l'acord de protecció d'ocupació i moderació salarial" que van signar empresaris i sindicats el febrer del 2012.

D'altra banda, Toxo ha valorat l'acord signat entre Rajoy, i el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per aconseguir una posició comuna davant la Unió Europea, però ha opinat que hauria estat millor que s'hagués obert a la resta de l'arc parlamentari ja els representants de la ciutadania, cosa que "encara és possible", ha dit. Al seu judici, ahir el president del govern va fer una declaració que és "una adhesió al club" dels que opinen que el problema d'Espanya no és de despesa pública, sinó d'ingressos, i si de cas d'eficiència.

A més ha criticat que el Fons Monetari Internacional (FMI) reclami major flexibilitat en el mercat laboral, quan al seu parer aquesta característica precisament li sobra, en la mesura que està associant l'ocupació al model de creixement.

Segons la seva opinió, el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) ha d'intervenir "massivament" al mercat de deute, mentre que Europa ha de posar en marxa un "ambiciós" programa d'inversions amb una taxa als bancs perquè paguin el "disbarat que han provocat".

stats