LABORAL
Economia 06/05/2016

Treball rescata els empleats d’ALN i els tramita la baixa

No cobraven des del desembre i no podien anar a l’atur

Xavier Grau
2 min
José Ángel Crego va haver de deixar la presidència de la patronal de Lleó per la crisi al seu grup empresarial.

BarcelonaEls quasi 200 treballadors del grup de call centers i telemàrqueting ALN a Catalunya veuen la llum al final del túnel. Des del mes de desembre que no cobraven, però, com que l’empresa no estava en concurs de creditors ni havia presentat un expedient de regulació d’ocupació (ERO), no podien deixar-la sense perdre les indemnitzacions i el dret a la prestació de l’atur. S’hauria interpretat com una baixa voluntària. De fet, alguns empleats, els que tenien menys antiguitat i per tant menys a perdre, ho havien fet, per poder buscar una altra feina.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El desllorigador ha arribat de la mà del departament de Treball de la Generalitat. La Inspecció ha decidit traslladar al Servei Públic d’Ocupació (SEPE) i a la Tresoreria de la Seguretat Social la petició que es concedeixi als empleats d’aquest grup d’empreses la baixa d’ofici perquè puguin accedir a la prestació d’atur fins que s’activi el corresponent procediment d’acomiadament col·lectiu per extingir els seus contractes, segons ha explicat l’advocat dels treballadors, Josep Pérez.

El lletrat espera que aquest cas es converteixi en un precedent per a casos similars, segons va explicar a l’ARA. Aquest advocat del Col·lectiu Ronda explica que el problema ve de la reforma laboral. Fins que va entrar en vigor, els treballadors d’una empresa podien instar un ERO quan estaven en una situació d’aquest tipus: sense feina i sense cobrar, però lligats contractualment a l’empresa. Ara això ja no és possible, i l’única solució, va explicar Pérez, és plantejar una demanda als jutjats socials. El problema són els terminis en què es mou l’administració de justícia. En aquest cas concret, els treballadors tenen plantejada la demanda al jutjat, que ha fixat la vista del cas per al gener del 2017. Si haguessin d’esperar la sentència, haurien estat més d’un any sense cobrar i sense poder rebre l’atur. “És intolerable que es condemni tota una plantilla a esperar durant mesos sense rebre cap tipus d’ingrés econòmic”, va afirmar l’advocat, que interpreta que darrere aquesta situació el que hi havia era la intenció de l’empresa d’esperar que els empleats anessin marxant en no poder aguantar, i estalviar-se així les indemnitzacions, en un sector en què hi ha una gran mobilitat de personal entre empreses.

Empresari polèmic

ALN Group va comprar l’empresa de telemàrqueting Connecta fa un any. Els dos centres a Barcelona es van convertir en ALN Mediació i ALN Telemark, on els problemes dels empleats per cobrar es van iniciar a la tardor i es van convocar algunes vagues. L’última nòmina que van rebre els empleats va ser la del mes de desembre.

El grup ALN està controlat per l’empresari José Ángel Crego, que era també president de la patronal de Lleó, el Círculo Empresarial Leonés, però va haver de deixar el càrrec quan va transcendir que els empleats dels centres catalans de l’empresa no cobraven. Crego va ser protagonista per algunes declaracions quan exercia el càrrec, per exemple quan va plantejar que, igual que els empresaris indemnitzen els empleats quan els fan fora, els treballadors haurien d’indemnitzar l’empresa si decideixen marxar.

stats