Economia 06/03/2015

El experts auguren una pujada del preu de petroli a final d'any

Demanen polítiques d'eficiència i millores al mercat de CO2 per reduir la dependència energètica i lluitar contra el canvi climàtic

Ara
2 min
Els experts convocats pel CADS durant la taula rodona. /FRANCESC MELCION

BarcelonaEls experts auguren que el preu del barril del petroli pujarà a finals d'aquest any, tot i que sense tornar als preus que hi havia l'estiu passat. Aquesta és una de les principals conclusions de la taula rodona que s'ha fet aquest divendres organitzada pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la taula, moderada pel president del CADS, Ferran Rodés, hi han participat el catedràtic Mariano Marzo, la directora de l'IDDRI i ex secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera, el cap de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, i l'advocat, inspector tributari i membre de la CAREC, Heribert Padrol.

El professor Mariano Marzo ha apostat per un preu del barril de Brent al voltant dels 80 dòlars, en front dels 60 actuals. En aquest sentit ha argumentat que el 33% de la producció mundial de petroli no és rendible per sota dels 60 dòlars. A més, ha dit que amb els preus baixos actuals les grans petrolieres ja han reduït la seva inversió en exploració, el que afectarà a l'oferta en el mig termini. I a més, amb el denominat petroli convencional no es podrà cobrir la demanda actual i futura, per la qual cosa s'haurà de continuar amb les explotacions de petroli no convencional, que encareixen l'extracció.

També ha apuntat un altre factor de futur. Encara que la Xina hagi rebaixat la seva previsió de creixement al 7%, a aquest ritme en deu anys doblaria el seu consum actual de petroli.

En un sentit similar s'ha pronunciar Heribert Padrol, que a més ha introduït el factor geoestratègic com a punt a tenir en compte en l'evolució del preu del cru. En concret, ha indicat que la partida es juga a Síria, entre l'Aràbia Saudita i l'Iran, i el que passi en el Pròxim Orient acabarà influint en el preu del barril.

De la seva banda, Teresa Ribera i Ferran Tarradellas s'han centrat més en la política energètica europea. Per l'exsecretària d'Estat, la baixada actual del preu s'hauria d'aprofitar, tenint en compte la millora de l'economia, per destinar més recursos a promoure l'eficiència energètica. Però ha apuntat que el sistema actual sembla pensat per mantenir la situació de les grans companyies energètiques, quan s'hauria d'anar cap a un model més sostenible.

Ferran Tarradellas ha indicat que tot i els dubtes Europa complirà l'objectiu del 20% d'energies netes el 2020 i ha apostat per una espècie de banc central de drets d'emissió de CO2 que pugui regular el mercat, com ho fa el BCE amb la política monetària, de tal forma que no passi el que s'ha produït en els últims anys, amb un excés de drets d'emissió arrel de la crisi, que no promou l'eficiència energètica.

stats