ECONOMIA
Economia 03/01/2012

El preu dels pisos cau un 4% el 2011 i seguirà a la baixa el 2012

Barcelona és on l'habitatge és més car: 3.600 euros el metre quadrat. Tot i els descensos acumulats, el preu de la vivenda encara és set vegades superior al de l'any 1985

Efe
2 min

MadridEl preu dels pisos va caure un 4% el 2011, i el 2012 continuarà amb la tendència a la baixa iniciada el 2008, segons l'informe publicat avui per la Societat de Taxació. L'informe també revela que en el passat exercici es van iniciar 81.000 habitatges, la xifra més baixa des de 1985.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat els descensos acumulats des del 2008, el preu de l'habitatge nou a Espanya és set vegades superior al del 1985 (any en què comença la sèrie).

Barcelona és la capital amb el preu de l'habitatge més alt: 3.671 euros el metre quadrat; seguida de Sant Sebastià (3.601), Madrid (3.191) i Bilbao (2.818).

El desembre del 2011, el preu de l'habitatge nou de tipus mitjà a les capitals de província es va situar en 2.376 euros per metre quadrat construït. Un pis de 90 metres quadrats val uns 213.840 euros.

Els preus van baixar en totes les comunitats autònomes, encapçalades per Navarra (7,3%) i Aragó (7%), mentre que els descensos menys acusats van correspondre a Galícia (1,3%) i Extremadura (2,8%).

Segons l'informe, el 2011, el mercat immobiliari de l'habitatge va reduir el seu nivell d'activitat a causa de les dificultats per obtenir finançament, i l'ajust de preus va ser menys acusat en el segon trimestre.

S'ha registrat un "important augment" del nombre d'habitatges d'entre 1 i 5 anys pendents de primera ocupació posats a la venda per entitats de crèdit i particulars no professionals, alhora que s'ha incrementat l'oferta de lloguer amb opció de compra.

Amb vista al 2012, les previsions macroeconòmiques apunten a una possible recessió, fet que, unit a l'augment de la inflació i l'Euríbor, dificultarà que es recuperi el nivell de renda disponible per a l'adquisició d'habitatge d'abans de la crisi.

Aquest efecte, afegeix l'estudi, es veurà potenciat per la incidència de les taxes d'atur i la incertesa laboral.

L'oferta d'habitatge nou "seguirà sent important" i la comercialització de l'estoc existent serà "lenta", segons l'estudi, que afegeix que la demanda mantindrà la "situació de debilitat" dels últims anys, tant en primeres com en segones residències.

L'increment dels costos financers comportarà una reducció dels marges comercials de les promotores, la qual cosa pot contribuir a perllongar el període de reducció en els volums d'inversió en el mercat immobiliari.

Es preveu que el 2012 continuarà la tendència a la baixa dels preus dels habitatges fins que s'absorbeixi l'excedent d'oferta existent, conclou l'informe, que afegeix que la reducció de l'estoc serà més dinàmica en les zones cèntriques de les ciutats per l'escassetat d'immobles nous i de sòl edificable.

stats