Economia 19/10/2017

La prima de risc es modera després de la pujada per l'anunci d'activar el 155

A primera hora havia pujat més d'un 3%, però al migdia ja s'ha tornat a situar per sota dels 125 punts

Júlia Manresa
1 min
borsa de madrid durant l'exercici

MadridLa prima de risc espanyola s'ha moderat cap a les dues de la tarda després de la reacció a l'anunci del govern espanyol d'activar l'article 155 de la Constitució aquest dissabte, quan s'ha arribat a situar per sobre dels 125 punts. Aquest migdia la prima ja s'ha estabilitzat i s'ha quedat en 123,30 punts, tot i que encara lluny els 117 punts amb què va tancar ahir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'escalada d'aquest matí ha començat abans de la reacció del govern espanyol, amb la carta de Carles Puigdemont. De fet, una hora després de l'obertura de mercats escalava per sobre del 3% fins a situar-se en els 126 punts.

L'interès del bo espanyol a 10 anys ha tornat a enfilar-se per sobre de l'1,6%. Cal recordar que en les èpoques més dures de la crisi econòmica la prima de risc espanyola va arribar a superar els 600 punts (el 2012) i el bo espanyol a 10 anys havia superat el 6% d'interès.

Per la seva banda, l'Íbex-35 va a la baixa aquest dijous. Cap a les 14.00 h queia un 0,75% i deixava el selectiu en 10.197 punts. El valor que lidera la caiguda és Colonial, amb un descens del 2,17%, mentre que Grifols és el tercer amb majors pèrdues (-1,69%). Pel que fa als bancs catalans que han mogut la seva seu social en les últimes setmanes, CaixaBank queia a mig matí un 0,96% i el Banc Sabadell ho feia un 1,62%.

A l'obertura dels mercats eren pocs els valors que pujaven i només hi havia sis empreses en verd a les 14.00 h, però amb increments inferiors a l'1%. Concretament, al migdia guanyaven els títols de Cellnex, Siemens Gamesa, Iberdrola, Enagás, Mapfre i Red Eléctrica.

Què és la prima de risc?

És la diferència de l'interès del deute que hi ha entre un país on els actius tenen molt risc i un altre que està gairebé lliure de risc. En el cas d'Espanya i la resta de països de la Unió Europea, la prima de risc és el sobrecost que exigeixen els inversors per comprar els bons espanyols en comptes dels alemanys, sobre els quals no hi ha dubtes. Això, per tant, suposa un benefici superior per a l'inversor a canvi d'assumir més risc, però per a Espanya suposa més cost a l'hora d'obtenir finançament.

stats