FINANCES
Economia 02/08/2016

La borsa suspèn la banca malgrat l’aprovat dels tests d’estrès

Els bancs arrosseguen l’Íbex-35 a pèrdues mentre el bo a 10 anys marca un mínim històric

Xavier Grau
3 min
El Monte dei Paschi di Siena, el banc més antic del món i el que va treure pitjor nota als tests d’estrès, va ser dels pocs que ahir va guanyar a les borses europees.

BarcelonaDivendres a la nit el Banc d’Espanya expressava la seva satisfacció perquè tots els bancs de l’Estat sotmesos als tests d’estrès europeus havien aprovat. Però els mercats, quan la cotització de la banca es va obrir ahir a la borsa, no van veure tan clars els resultats de les proves. Tots els grans bancs espanyols que formen part de l’Íbex-35 van tancar en números vermells i van fer caure el selectiu un 0,86%. L’entitat més castigada pels inversors va ser el Popular, que va liderar les caigudes a l’Íbex-35 amb una pèrdua del 5,91%. Però els altres grans bancs que formen part del selectiu de la borsa espanyola no es van salvar de les pèrdues. El BBVA va caure un 3,73%, el Sabadell un 2,94%, el Santander un 2,32%, CaixaBank un 1,29%, Bankia un 0,73% i Bankinter un 0,64%. La tendència va ser generalitzada a la resta de mercats europeus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però, curiosament, l’únic dels 51 bancs examinats per l’Autoritat Bancària Europea (EBA) que va suspendre es va disparar a borsa. Els inversors van premiar el Monte dei Paschi di Siena amb una pujada superior al 3% -tot i que va superar el 6% en alguns moments-. D’aquesta manera, els inversors donaven per bons els plans de recapitalització privada d’aquesta entitat italiana, que va quedar com la més problemàtica d’Europa. Per contra, altres bancs italians que sí que havien superat les proves van patir el càstig dels inversors.

La reacció dels inversors girant l’esquena als bancs a la sessió d’ahir de la borsa s’ha d’emmarcar en el moment que viuen els bancs -més enllà de la seva solvència- amb un descens dels guanys en general a causa de l’entorn d’estrets marges provocats per la caiguda dels tipus d’interès per la política monetària expansiva del Banc Central Europeu. A aquesta situació s’hi suma també el moment borsari de l’any, amb l’inici de les vacances. L’analista de Renta 4 Núria Álvarez explicava ahir a Efe que, malgrat que els resultats dels tests d’estrès són “considerablement bons” i “aporten tranquil·litat”, el sector bancari passa per uns moments delicats “en un entorn de tipus d’interès baixos que no s’esperava que fos tan llarg”, per la qual cosa es mantenen els dubtes. Aquesta analista, tot i això, va indicar que el càstig d’ahir dels inversors als bancs “és més per anar recollint beneficis de cara a un mes d’agost volàtil”.

Suport de Brussel·les

Els inversors giraven l’esquena als bancs malgrat les mostres de suport que les entitats espanyoles van rebre tant de les autoritats de Brussel·les com de l’agència de qualificació Moody’s. La Comissió Europea va assegurar que les proves d’estrès confirmen que els bancs són cada cop “més resilients”, al marge del suspens del Monte dei Paschi di Siena. “Les proves d’estrès del 2016 publicades per l’EBA confirmen globalment que els bancs són cada cop més resilients”, va dir la portaveu d’Afers Econòmics i Financers de la Comissió, Annika Breidthardt, que va destacar que l’executiu comunitari dóna una gran importància a aquests tests com un instrument per avaluar la salut del sistema bancari “i construir confiança en un sistema financer sòlid”. Sobre el banc italià suspès, la portaveu va indicar que la CE ha pres nota de l’anunci de posar en marxa un procés de recapitalització privat, que està “plenament en la línia de les normes de la Unió Europea”.

Per la seva banda, l’agència de qualificació Moody’s considera que els bancs espanyols van aconseguir uns resultats “satisfactoris”, ja que, en l’escenari advers plantejat per al 2018, les entitats mantindrien una ràtio de capital bàsic d’almenys el 7%, segons va explicar la vicepresidenta sènior de l’agència, Katharina Barten. “Els resultats reflecteixen els grans progressos que han fet els bancs espanyols tant en el sanejament dels seus balanços com en el reforçament del seu capital des de les proves que es van fer el 2014, tot i les condicions del mercat a Espanya, molt complicades”, va afegir Barten.

El bo a 10 anys, per sota de l’1%

Si els inversors van girar l’esquena ahir a la renda variable, qui se’n va beneficiar va ser la renda fixa. El bo espanyol a 10 anys va situar-se per primer cop a la història per sota de l’1%. Malgrat això, la prima de risc es va mantenir per sobre dels 110 punts perquè el bund alemany se situava en el -0,1%. Entre els factors que els experts atribueixen la caiguda sostinguda de la rendibilitat del bo a 10 anys de les últimes setmanes hi ha la decisió de Brussel·les de no multar Espanya pel dèficit excessiu i l’aprovat de la banca espanyola en els tests d’estrès.

stats