Microsites CAT Serveis 22/11/2016

Més innovació, més exportació, més competitivitat

A Catalunya, el 60% de les empreses innovadores són exportadores i el 85% preveuen augmentar la facturació

3 min
Seu d'ACCIÓ, agència de la Generalitat

Que la globalització i els ràpids canvis tecnològics han fet canviar la mentalitat i les estratègies de les empreses i de la indústria és innegable. Que innovar o exportar avui no és el mateix que fa 30 anys, també. I que, davant d’aquest paradigma, connectar-se al món i a la innovació torna a ser la resposta i la base al repte de creixement que han d’afrontar les empreses catalanes, és una realitat.

El Baròmetre de la Innovació a Catalunya elaborat per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de les empreses de la Generalitat, així ho confirma. Innovar està directament lligat a exportar i a la millora de la competitivitat de les empreses. La innovació no entesa només com a tecnologia, sinó com a diferenciació i millora contínua de les empreses. Una innovació que finalment acaba convertint-se en més competitivitat i èxit al mercat.

Font: ACCIÓ. Baròmetre de la Innovació a Catalunya

L’estudi analitza tant els elements tangibles de la innovació, com són l’R+D i la innovació tecnològica; com els intangibles, és a dir, com la innovació ajuda a millorar la reputació i valor de la marca, a crear noves formes de comercialització i nous mètodes organitzatius o a desenvolupar solucions de 'big data', per exemple. En concret, l’estudi apunta que el 85,7% de les empreses que innoven preveuen incrementar la facturació, el 72,2% augmentar la productivitat i el 38,2% crear nous llocs de treball. Es demostra amb dades, doncs, que la innovació és una de les principals palanques de creixement de les empreses.

El Baròmetre també revela que innovar és el principal motor de la internacionalització. De fet, 6 de cada 10 empreses innovadores són exportadores (60%) i aquest percentatge augmenta fins al 89,9% en les empreses industrials. En aquest sentit, es dibuixa amb força el binomi innovació-internacionalització com a explicació de la competitivitat empresarial. En el fons, és un cicle que es tanca i que es retroalimenta. Innovar és crear productes i serveis diferencials que permeten a les empreses sortir a l’estranger. Incorporar-se a les cadenes de valor globals, on poden conèixer altres empreses o agents que es poden acabar convertint en nous socis tecnològics que, al seu torn, contribuiran a l’impuls dels processos d’innovació de l’organització.

Davant d’aquesta constatació, el repte del teixit industrial català és l’aposta decidida per la innovació, i més concretament per a la digitalització, en el marc de la nova revolució industrial que modificarà, un altre cop, la mentalitat i les estratègies de les empreses catalanes.

.

Accions per vendre més, més lluny i millor

ACCIÓ és l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya. Dóna servei a 23.000 empreses cada any a partir d’un binomi clau per a la competitivitat empresarial: la innovació i la internacionalització. D’una banda, acompanya les empreses catalanes en el seu procés de diferenciació competitiva i de cerca contínua de noves oportunitats de negoci a través de programes per a 'start-ups', per accedir a finançament, per innovar, per internacionalitzar-se i per sumar-se als clústers. D’altra banda, treballa per augmentar la captació d’inversió estrangera a Catalunya. Per fer-ho, compta amb una eina privilegiada: una xarxa de 36 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions amb un àmbit d’actuació a més de 90 mercats. Des de les oficines s’impulsa la connexió de l’empresa catalana al món a través de recursos per començar a exportar, obrir-se a nous mercats i establir-se a l’exterior. També s’atrau inversió estrangera a Catalunya. Tot plegat, amb l’objectiu final que les empreses venguin més, més lluny i millor i aquesta competitivitat repercuteixi en el creixement econòmic del país, en la creació de llocs de treball i, en conseqüència, en el benestar de la societat.

PER A MÉS INFORMACIÓ:

www.accio.gencat.cat/vols-vendre-mes

http://coneixement.accio.gencat.cat/web/portal/estudis-i-tendencies

stats