El PP proposa ara un "autonomisme diferenciat" i un model de finançament "singular" per a Catalunya

Sánchez-Camacho demana als empresaris que diguin en públic el mateix que afirmen en privat abans que no sigui "massa tard"

Joan Rusiñol
2 min
Alícia Sánchez-Camacho, durant l'esmorzar organitzat pel diari 'El Periódico' / EFE

BarcelonaLa candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha fet aquest dimecres un gir en el seu discurs de campanya. Tot i mantenir els atacs duríssims contra Artur Mas –"el personatge s'ha apropiat de la persona"–, ha concretat la seva proposta alternativa a la via sobiranista: un nou model de finançament amb "límits a la solidaritat", "singular" i una reforma del model d'estat autonòmic que derivi en un "autonomisme diferenciat". Diu que el seu partit a Espanya està "preparat" per encarar aquest debat i ella, a "liderar-lo".

En un esmorzar a Barcelona organitzat pel diari 'El Periódico', l'aspirant popular a la presidència de la Generalitat creu que ara toca "seure per consensuar" la manera de "modernitzar" el model autonòmic actual i que, si després cal reformar la Constitució, ja es farà, tot i que no ho veu imprescindible. Aquests canvis podrien comportar, ha explicat, que algunes comunitats tornin competències a l'Estat, si bé creu que Catalunya no ho hauria de fer.

Paral·lelament a aquest canvi del model territorial, aposta per obrir el meló del finançament perquè Catalunya tingui més presència a la "cistella d'impostos", que respecti el principi d'"ordinalitat" i que reculli una "solidaritat limitada".

El raonament de fons és que "no hi ha un independentisme estructural, sinó conjuntural" amb una base "econòmica". I això és el que ara es proposa combatre el seu partit.

Crida al vot moderat

Sánchez-Camacho ha criticat de nou el candidat de CiU, Artur Mas, a qui ha acusat de mal gestor. I en aquest sentit, ha demanat implícitament als empresaris que diguin en públic el mateix que en privat, que ha identificat amb el no a la independència. "Si callem, serà massa tard", ha advertit. Per ella, el sobiranisme és una "cortina de fum tòxic" per amagar la gestió d'aquests dos anys.

En aquesta compareixença pública també ha avisat els votants "moderats" que Mas "va de debò" i que no és cert que CiU vulgui fer servir els suports electorals per pressionar Rajoy i seure a "negociar". Creu que l'aposta per l'estat propi ha generat "contradiccions" entre CDC i UDC, però preveu que Josep Antoni Duran i Lleida no tindrà el "coratge" de trencar i fer camí al costat del PP.

Reitera que els populars "no estan per pactar res" amb una CiU independentista.

stats