Especials 24/08/2011

El govern rebel libi demana més ajuda financera i traça el full de ruta de transició

França acollirà l'1 de setembre una cimera internacional de donants. Mahmud Jibril es compromet a sotmetre a referèndum la nova constitució i a celebrar eleccions sota supervisió internacional

Redacció
3 min
Sarkozy felicita a Jalil a les portes de l'Elisi

BarcelonaMahmud Jibril, el líder del Consell Nacional de Transició, l'organisme polític dels rebels libis, ha traçat avui el full de ruta de la transició post Gaddafi, en una roda de premsa conjunta amb el president francès, Nicolas Sarkozy. "El primer pas serà la formació d'una conferència nacional, amb tots els sectors de l'oposició, que farà una constitució, un govern provisional i eleccions parlamentàries sota observació internacional. Després la constitució se sotmetrà a referèndum i quatre mesos més tard s'organitzaran eleccions presidencials. En el període transitori, el president del parlament serà el president interí", ha explicat Jibril

El dirigent dels rebels, ha apuntat que ja ha discutit amb el representant de l'ONU a la regió, l'ajuda d'experts per organitzar les eleccions.

El destí de Gaddafi, incert

Jibril ha dit que no sap on és Gaddafi, i no ha aclarit si el dictador libi ha de ser jutjat al seu país, o si les noves autoritats el lliuraran al Tribunal Internacional de l'Haia, que n'ha dictat una ordre de captura. Jibril s'ha limitat a dir que un consell de juristes libis aconsellarà al govern de transició sobre la qüestió. "De moment Gaddafi és encara un fugitiu i només tenim informacions contradictòries: Sirte, Sud del país, fora de Líbia...", ha apuntat.

El dirigent rebel ha reclamat suport internacional per a la reconstrucció del país i que s'alliberin els fons congelats al règim de Gaddafi a l'estranger. En aquest sentit, Paris acollirà l'1 de setembre una cimera amb la participació de més de trenta països: la data no és accidental, perquè és l'aniversari del cop d'estat que va portar Gaddafi al poder. En aquest sentit s'està discutint una resolució per posar-la a votació aquesta setmana al Consell de Seguretat de l'ONU. El CNT també ha acordat amb França una ajuda específica per garantir l'inici del curs escolar, el setembre i suport en la rehabilitació ferits en els combats.

Sobre la continuïtat de les operacions de l'OTAN, el president francès ha ratificat que "es mantindran mentre Gaddafi continuï representant una amenaça: quan el CNT, d'acord amb l'ONU digui que ja no hi ha una amenaça gaddafista, els soldats francesos tornaran a casa.". Jibril ha assegurat que la intervenció internacional "ha tingut un paper clau per protegir els civils libis de l'amenaça d'una massacre. La intervenció demostra que s'ha entrat en una nova era de democràcia, i de superació de les fronteres entre el nord i el sud".

Jibril ha reconegut que la conquesta de Trípoli encara no ha acabat: "Tropes gaddafistes continuen bombardejant i queden bosses de resistència de l'antic règim". També ha reconegut que el nou govern té "importants desafiaments en l'àmbit de la seguretat i l'estabilització". El cap del CNT s'ha compromès a constituir un govern basat en "la llei i la reconciliació nacional": "No hem de marginar ningú ni volem fer servir les mateixes pràctiques del règim que ha funcionat durant més de 40 anys. Desenvoluparem la societat civil, amb atenció als joves, que han donat la seva sang perquè el futur de Líbia sigui el seu futur".

Síria, en el punt de mira

Sarkozy ha assegurat que no hi ha condicions per una intervenció militar a Síria: "No intervindrem cada vegada que hi ha un problema", si no és sota l'empara d'una resolució internacional. El president francès, però, ha assegurat que això no vol dir que no s'actuï davant la repressió del règim de Baixar al-Assad. "Els sirians tenen dret a la llibertat. El segle XXI els dictadors no podran seguir comptant amb la permissivitat internacional", ha apuntat. Sarkozy ha recordat també que s'està discutint una resolució sobre Síria en el marc del Consell de Seguretat de l'ONU. 

stats