Especials 13/09/2012

El ministre d'Exteriors espanyol titlla d'"absurd" el debat secessionista, propi de segles passats

José Manuel García-Margallo considera "bastant absurd" plantejar un debat secessionista, i diu que, "en el millor dels casos, és propi del segle XX i, en el pitjor, del segle XIX"

Efe
2 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, amb el seu homòleg algerià Mourad Medelci

MadridEl ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha dit aquest dijous que la Constitució espanyola no contempla la secessió de cap "regió" i ha titllat de "bastant absurd" plantejar un debat que "en el millor dels casos, és propi del segle XX i, en el pitjor, del segle XIX".

En una roda de premsa amb el seu homòleg algerià, García-Margallo ha sigut preguntat sobre la possibilitat que un territori d'un país europeu s'independitzi i vulgui ser membre de la UE per dret propi. Sense esmentar directament el nom de Catalunya, ha deixat clar que una "nació de nou encuny" hauria de "posar-se a la cua" dels països que demanen l'adhesió a la UE. I, "com és obvi", ha afegit, la decisió de la UE, que exigeix unanimitat, no seria la mateixa si es tracta d'una secessió unilateral que si és una secessió fruit d'un acord dins de l'Estat i en el marc de l'ordenament constitucional.

Margallo ha explicat que el Tractat Europeu deixa l'organització territorial d'un estat en mans de cada estat, i que l'article 2 de la Constitució espanyola consagra "la unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible dels espanyols".

"En el marc constitucional espanyol no és possible la secessió unilateral, no és possible la declaració d'independència de cap regió, no és possible la separació de cap regió, i, si no és possible en l'ordenament constitucional espanyol, vol dir que no és possible en l'ordenament europeu", ha subratllat.

Però, ha precisat, encara és més important el fet que avui dia "només les organitzacions fortes sobreviuen i les altres corren el risc d'ofegar-se al mar de la globalització".

L'eix dels debats que es mantenen avui a la UE, ha indicat, apunta que es viu una "era postnacional", en què la Unió ha de passar de ser una federació d'estats nació a ser una autèntica unió federal

"En un moment en el qual estem convergint perquè Europa s'uneixi més, s'integri més, per poder competir i no caure en la irrellevància, em sembla bastant absurd plantejar un debat que, en el millor dels casos, és en termes del segle XX i, en el pitjor, del segle XIX".

El titular d'Exteriors ha recordat, a més, que quan es discutia el text constitucional a Espanya, es va debatre una esmena plantejada pel llavors diputat Francisco Letamendía sobre l'autodeterminació, que va ser majoritàriament rebutjada per les forces polítiques.

stats