Especials 26/10/2015

'De pans per Catalunya'

La periodista Ànnia Monreal signa una mena de vademècum dels millors forns i forners del país

2 min

La periodista Ànnia Monreal signa el volum De pans per Catalunya, que acaba de publicar l’editorial Sd Edicions. El llibre, escrit tal com si es tractés d’un vademècum, repassa tot el procés, amb detall, des del blat i la farina fins a la creació pròpiament dita i -atenció- amb un índex de forns precís dels millors forners actuals de Catalunya.

Monreal explica curiositats com les tendències al Regne Unit i als Estats Units, on “està proliferant el concepte de microbakery : convertir un espai de casa en un petit obrador per fer i vendre pa”. És a dir, que passa d’entreteniment personal casolà a font d’ingressos: “Fins i tot algun poble ha vist com l’economia local revifava gràcies a aquest fenomen”. Però a Catalunya la legislació no preveu aquesta figura, “perquè l’artesania es regeix amb les normes de la indústria, un fet que complica iniciatives personals com els microforns”.

Mentrestant, el forner Xavier Barriga, propietari de vuit obradors de pans a Barcelona, acaba de presentar les novetats de la temporada de tardor amb dies temàtics. Els dilluns seran els dies dedicats als pans de blat de moro, olives, xoco taronja, nòrdic, sègol, espelta-sègol i pa de temporada. Els dimarts, nòrdic, sègol, panses i nous i pa de temporada. Els dimecres, blat de moro, olives, xoco taronja, nòrdic, sègol, núvol, espelta-sègol i pa de temporada. I així fins dissabte.

D’altra banda, el forner també divulga la cultura del pa i dels cereals amb tallers solidaris, en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu i Amics de la Gent Gran. Els tallers estan dedicats a la massa mare, com fer-ne, com mantenir-la viva. També al croissant o les magdalenes, i n’hi ha un d’adreçat a qui vulgui fer pa a casa. Per a les inscripcions: tallersolidari@turris.es.

stats