Esports 22/05/2012

La Copa del Rei s'enverina: qui ha començat i com s'ha complicat

Esperanza Aguirre proposa suspendre la final de la Copa del Rei i fer-la a porta tancada si hi ha xiulets al príncep hores després que 'El Mundo' ho posi en primera plana. El PP basc i el president del Congrés la critiquen

Ara
5 min
Esperanza Aguirre amb el president del Madrid, Florentino Pérez

BarcelonaEl diari 'El Mundo' ha obert portada aquest dimarts al matí amb l'acte d'ahir davant el Congrés dels Diputats de diversos partits catalans, bascos i gallecs defensant les seleccions esportives nacionals arran de la final de la Copa del Rei d'aquest divendres entre el Barça i l'Athletic de Bilbao. El diari titulava: "Els nacionalistes demanen xiular l'himne i el príncep a la Copa".

'El Mundo' ho posa a primera plana...: L'editorial del diari recomanava al príncep Felip no assistir a la final si l'han d'acabar xiulant: "Després de la final de la Copa del 2009 a València, tant el PSOE com el PP van tractar de restar importància a la multitudinària mostra de rebuig als símbols d'Espanya. Però seria de masoquistes servir en safata una nova ocasió perquè els nacionalistes radicals repeteixin el seu desafiament. Per això pensem que el príncep no hauria d'anar a la llotja perquè el xiulin si abans el Barça i l'Athletic no tenen almenys un gest de suport a la Copa i respecte per la institució que dóna nom al trofeu". El rotatiu, a més, afirmava que "seria ideal" que la llei permetés actuar "contra els qui ultratgen els símbols nacionals".

...i Esperanza Aguirre ho remata: L'endemà de la nacionalització de Bankia, 'La Razón' carregava contra el president del Banc d'Espanya per no haver supervisat prou bé els bancs i anunciava que el govern espanyol no li revalidaria el càrrec quan acabés el seu mandat. Hores després, el PP feia de Miguel Ángel Fernández Ordoñez l'ase dels cops de la crisi. Aquest matí s'ha repetit la situació. Després de l'editorial d''El Mundo', Esperanza Aguirre, entrevistada a Onda Cero, ha estat contundent: "Els ultratges a la bandera o a l'himne són delicte al Codi Penal. No s'han de consentir i, per tant, la meva opinió és que [si hi ha una xiulada] el partit s'ha de suspendre i fer-se a porta tancada en un altre lloc". La presidenta de la Comunitat de Madrid ha admès que la decisió pot causar "molt d'enrenou" ['mucho follón'] però ha dit que és necessària, perquè aquesta mena de coses "no es poden consentir".

El PP basc alça la veu: I, efectivament, la presidenta no s'equivocava: hi ha hagut molt d'enrenou. Com era de preveure, la notícia s'ha escampat de seguida per les xarxes. #EsperanzaAguirre s'ha convertit en tendència a Espanya a Twitter i Aguirre mateix ha contestat a alguns tuits crítics i de suport. També hi ha hagut ressò immediat als programes de televisió i ràdio en marxa. Preguntat sobre el tema a 'Los Desayunos de TVE', el president del PP basc, Antonio Basagoiti, ha replicat: "A mi tampoc m'agrada quan anem al futbol a Madrid i criden contra els bascos". A més, ha afegit que, si s'apliqués la lògica d'Aguirre de suspendre la final per evitar protestes nacionalistes, també s'hauria d'haver suspès la final de Bucarest en la qual l'Athlètic de Madrid va guanyar la lliga d'Europa perquè hi havia "banderes preconstitucionals". El PNB i Amaiur també han criticat Aguirre.

Divisió al PP: Avui hi havia ple al Congrés. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha estat prudent i ha evitat valorar les paraules d'Aguirre. En declaracions als periodistes, Saénz de Santamaría ha fet una crida a la "reflexió de tothom". En canvi, el president de la cambra –més contingut, això sí, que els populars bascos–, el també popular Jesús Posada, ha criticat la presidenta de la Comunitat de Madrid i ha dit que aquest tipus de mesures "exacerben" els "separatistes".

Suports d'UPyD i Coalició Canària: Les paraules d'Aguirre han generat un ampli rebuig de les forces polítiques, amb dues excepcions. UPyD s'ha sumat a les paraules de la presidenta de Madrid i també ha demanat que se suspengui la final. Coalició Canària ha dit: "Si hi ha equips i jugadors que no es consideren espanyols que no hi participin".

Crítiques unànimes dels partits catalans: El Govern ha liderat la resposta catalana amb les declaracions del portaveu Francesc Homs després de la reunió del consell executiu. "Són paraules incomprensibles, deu ser que no té feina", ha dit Homs. Des de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida ha trobat "fora de lloc" la proposta i Sánchez Llibre ha dit que "segons quines tonteries no les contesto". ERC també ha estat contundent. "M'agradaria xiular Esperanza Aguirre", ha dit el diputat Alfred Bosch. Tan directe com l'ecosocialista Joan Herrera, el primer a reaccionar des de RAC1: "Quina bogeria. Aquesta és la llibertat d'expressió del PP", ha exclamat. Des del PSC, Pere Navarro ha acusat Aguirre de voler tapar el dèficit de Madrid amb la polèmica de la Copa. No hi ha constància de crítiques per part del PP català –a diferència del PP basc– i de Ciutadans.

El PSOE fa equilibris: Rafael Simancas, que es va quedar a les portes de ser president de la Comunitat de Madrid el mateix dia de la investidura, ha estat el diputat que ha reaccionat a les paraules d'Aguirre. I ho ha fet carregant contra els partits nacionalistes per voler convertir la final "en una cosa que no ens mereixem". De la proposta de la presidenta de la Comunitat de fer el partit a porta tancada s'ha limitat a dir que és "una mica exagerada". En canvi, Gaspar Llamazares (IU) ha estat clar i ha dit a Aguirre que "això no és una dictadura".

Hi haurà final: Les paraules d'Aguirre han obligat fins i tot un portaveu de la Federació Espanyola de Futbol a confirmar que, efectivament, la final es jugarà i a porta oberta. El president del Barça, Sandro Rosell, ha dit que espera que els barcelonistes "puguin expressar els seus sentiments a la final". La Plataforma Proseleccions ha hagut d'aclarir que no han demanat que es xiuli l'himne espanyol.

La xiulada de 2009: La final de 2009 entre els dos mateixos equips que divendres, el Barça i l'Athletic de Bilbao, va començar amb una forta xiulada al rei (vegeu els vídeos des de la graderia, TV3 i TVE). Una entitat espanyolista va portar l'esbroncada a la justícia, però el cas va quedar arxivat en defensa de la llibertat d'expressió.

stats