ESPORTS
Esports 29/04/2014

Els esportistes d’elit s’enamoren d'Andorra

Valoren la tranquil·litat, la seguretat i els beneficis d’entrenar-se en altura

Marta Tort
4 min

Andorra La VellaDes de fa dècades, Andorra ha estat terra d’acollida d’esportistes professionals que han triat aquest petit país com a lloc de residència atrets per la baixa fiscalitat però també per la seguretat, la tranquil·litat i els beneficis d’entrenar-se en altura. Una de les persones que més bé coneix aquest món és l’escocès Douglas Pate, ambaixador dels esports de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), international liaison officer de la Federació Andorrana de Ciclisme, exjugador i àrbitre internacional de futbol australià i resident a Andorra des de fa sis anys. Pate admet que és difícil saber quants esportistes d’elit viuen a Andorra, però la xifra pot superar el centenar.

Molts provenen del món del ciclisme -fins a disset corredors de la Unió Ciclista Internacional- i són ben coneguts, com ara Purito Rodríguez, Dani Moreno i Ángel Vicioso. A més, diversos corredors australians viuen una part de l’any a Andorra, com per exemple els germans Cameron i Travis Meyer, Simon Clarke i Luke Durbridge. També hi ha residents de l’àmbit de la BTT, encapçalats pel francès Cédric Gracia, un dels impulsors del Bike Park de Vallnord.

Pel que fa al motociclisme, destaca el francès Cyril Despres, guanyador de cinc ral·lis Dakar, que viu a Andorra des de l’any 2000, abans de convertir-se en pilot professional. Altres pilots de moto que també tenen residència a Andorra són l’australià Broc Parkes, el britànic Leon Camier i els germans Pol i Aleix Espargaró, que s’hi han traslladat recentment. En altres disciplines, destaquen l’alpinista sud-africana Cathy O’Dowd i el freerider francès Richard Permin.

Baixa fiscalitat, i qualitat de vida

Tot i que també hi ha esportistes forans que competeixen en esports col·lectius, fitxats pels equips locals de bàsquet, rugbi o futbol, Douglas Pate considera que és un país ideal per a atletes d’esports individuals que es guanyen la vida competint en competicions internacionals, com ara tenistes, ciclistes, motoristes i pilots de Fórmula 1. En aquest últim cas, cal destacar que recentment s’ha instal·lat al país l’expilot canadenc Jacques Villeneuve.

I què els atreu d’Andorra? La part econòmica és òbviament molt important. No és només qüestió dels impostos que s’estalvien en els seus ingressos, sinó també del cost dels habitatges o altres béns que puguin adquirir, a un preu molt més avantatjós que en altres indrets. A més, Pate deixa clar que fixar la residència a Andorra “és 100% legal”, ja que el país ha sortit de la llista de paradisos fiscals i ha emprès un camí d’obertura econòmica.

De fet, el 2012 es van crear les autoritzacions de residència passiva per a professionals amb projecció internacional i per raons d’interès esportiu. D’aquesta manera, s’ha facilitat l’arribada d’esportistes d’alt nivell, i s’ha reduït el mínim de dies exigits de residència fins a 90 a l’any.

Però, sobretot, els esportistes valoren la qualitat de vida i les possibilitats que ofereix el país per entrenar-se, preparar-se mentalment i desconnectar entre competicions. Algunes de les motivacions són la tranquil·litat, l’aire fresc, les carreteres de muntanya, ideals per als ciclistes, i els efectes de viure en altura, que permeten incrementar la fabricació de glòbuls vermells per tenir més resistència a l’hora de practicar un esport.

Un dels inconvenients a l’hora d’establir-se al Principat són les comunicacions, ja que els aeroports més pròxims són el de Barcelona i el de Tolosa. No obstant, Pate assegura: “El que fas és acceptar la situació. No es considera com una dificultat sinó que és qüestió de coordinar bé el temps”. A més, considera que seria molt més útil que es creés un heliport en territori andorrà amb connexió amb Barcelona que no pas l’obertura de l’aeroport de la Seu d’Urgell a vols comercials.

Andorra captiva Pol i Aleix Espargaró

Els últims esportistes d’alt nivell que s’han instal·lat a Andorra són els germans Aleix i Pol Espargaró, pilots catalans de motociclisme, que s’hi han traslladat a principis d’any. Pol Espargaró explica que són diversos els motius que els han portat a establir la seva residència a Andorra, però que el més important és “la vida que hi ha aquí” i les possibilitats que els ofereix a l’hora d’entrenar-se en altura: “Correm en països on fa molta calor i necessitem estar ben preparats, i encara que sembli que el motor ho fa tot, el físic és molt exigent”.

“Entrenar-se en altura fa que després, quan baixes, aguantis més damunt la moto, et cansis menys. Es nota molt i espero que també es noti en els resultats”, diu. En aquest sentit, valora molt positivament les infraestructures esportives que ofereix el país, però sobretot la muntanya i la natura, les pistes d’esquí i les zones per practicar l’esquí de muntanya: “Estem tot el dia fent randonée. És un esport que hem conegut fa poc i ens ho passem molt bé”.

Amb 22 anys, Pol Espargaró pensava que li costaria adaptar-se a Andorra, perquè el canvi és important pel clima i la diferència entre passar de viure al costat del mar a la muntanya. Però assegura que està “molt a gust, molt tranquil” i que no troba a faltar Granollers. “Sí que és cert que en alguns moments trobes a faltar la gent del teu entorn, però ells estan encantats que jo visqui aquí perquè em poden venir a veure i tenen les muntanyes i l’esquí”, conclou.

stats