SIS NACIONS
Esports 28/02/2015

França s’enfonsa a Saint-Denis davant Gal·les (13-20)

Preocupant derrota del XV del Gall a París enfront un Gal·les que no ha necessitat gran cosa per emportar-se la victòria

Ferran Vital
Brice Dulin (França) fa un 'tackle' a Dan Biggar (Gal·les) / GONZALO FUENTES / REUTERS

BarcelonaFrança i Gal·les s’han vist les cares a l’Stade de France de París en un partit a vida o mort, situació límit a la que les respectives parròquies no estan massa avesades. Amb una derrota i una victòria en el seu haver, els dos equips es jugaven la supervivència i l’honor de no caure tot just en la tercera jornada del Sis Nacions d’enguany.

Els homes de Philippe Saint-André, que exercien d’amfitrions, presentaven un XV inicial amb diversos canvis respecte el bloc més utilitzat, on destacava la presència de fins a cinc jugadors amb passat usapista (Guirado, López, Chouly, Taofifénua i Guitone), mentre que els gal·lesos podien alinear el seu XV de gala, un equip més compacte i homogeni que juga de memòria de cara a l’assalt al feu parisenc.

França ha caigut, sense miraments. De fet, semblava que els gals haguessin signat l’armistici abans de sortir a la gespa de Saint-Denis, ja que els homes del Drac s’han emportat la victòria sense haver d’esforçar-se massa. Fins i tot ha semblat que a Gal·les li ha estat fàcil, si es permet l’expressió, emportar-se la victòria de París.

I és que des de bon inici Gal·les ha marcat el ritme a la gespa i al marcador de Saint-Denis, gràcies a un inspirat Leigh Halfpenny, que ha transformat els cinc cop de càstig que ha executat, i a l’obertura Dan Biggar, que anotava un assaig tot just complerta l’hora de joc. A quinze minuts del final, l’electrònic marcada un humiliant 6 a 20 que resumia perfectament què estava passant sobre la gespa. I encara sort que Camille López havia

Amb el marcador en contra, Saint-André ha fet els vuit canvis reglamentaris tot cercant un canvi en la tendència del joc del seu equip, excessivament pla, gris i previsible. Catorze punts per sota, la reacció local ha arribat tard i malament. Els homes de Saint-André han avançat files i han començat a atacar, sense massa criteri ni ordre, la 22 rival. Fruit d’aquesta pressió arribava l’únic assaig local, obra del jove Bruce Dulin, a tretze minuts del final, que López convertia entre pals.

Quedaven deu minuts per l’èpica. Amb un Saint-Denis que empenyia com mai, i set punts per sota al marcador, França intentava un cop i un altre, avançar entre les línies defensives gal·leses. Però els atacs locals, executats amb lentitud, predicibilitat, errades en les transmissions i poca visió de joc, i amb una manca de criteri preocupant, eren aturats, sense masses dificultats, pels homes de Warren Gatland.

Amb aquesta derrota, França diu adéu a les possibilitats lògiques de guanyar el Sis Nacions d’enguany, i ho fa de la pitjor manera: a casa i oferint una imatge força preocupant a pocs mesos vista de la Copa del Món. Gal·les, per la seva banda, encara manté algunes opcions de victòria final, i surt amb la moral i l’autoestima reforçada de la seva visita parisenca.