Internacional 15/09/2011

L'oposició de centreesquerra guanya les eleccions daneses

Amb el 95% del vot escrutat, el Bloc Vermell guanya 89 dels 179 escons del Parlament. La líder socialdemòcrata Helle Thorning-Schmidt es convertirà en la primera dona a governar el país escandinau.

Redacció
2 min

BarcelonaLa coalició de centreesquerra danesa, anomenada Bloc Vermell, ha guanyat les eleccions generals de Dinamarca, el que acaba amb 10 anys de govern de centredreta, el Bloc Blau. Amb aquest resultat ajustat, que amb el 95% del vot escrutat dona al Bloc Vermell 89 dels 179 escons, la líder socialdemocràta Helle Thorning-Schmidt es convertirà en la primera dona a governar el país escandinau. Malgrat que la coalició de centreesquerra es quedaria a un escó de la majoria parlamentària, el Bloc Vermell compta amb el suport dels quatre diputats que es reparteixen en els territoris autònoms de Groenlàndia i les Illes Feroe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La formació de l’actual primer ministre, Lars Lokke Rasmussen, el Partit Liberal, ha millorat lleugerament el seu resultat en comparació amb els últims comicis, aconseguint un 26,7% dels vots. Però el seu principal soci de govern ha punxat significativament a les urnes amb només un 4,9% dels vots, el que es tradueix en 10 escons menys que fa quatre anys. L’ultradretà Partit Popular Danès, del Bloc Blau, ha aconseguit el 12,3% dels vots, i perd tres escons al Parlament, la primera vegada que baixa el seu suport des de la seva creació el 1995.

Del Bloc Vermell, el Partit Socialdemòcrata de Thorning-Schmidt va ser el segon més votat, amb el 24,9% dels vots, però va obtenir el pitjor resultat en un segle. Els grans vencedors de les eleccions van ser dos dels socis dels socialdemòcrates. El centrista Partit Radical Liberal va duplicar els seus vots fins al 9,5% i la formació ecosocialista Llista Única els va triplicar fins al 6,8%.

L’economia ha desbancat la immigració com a tema central de la campanya i els votants, insatisfets amb la situació econòmica, s’han decantat cap a l’esquerra. Guanyades les eleccions, però, ara comencen les difícils negociacions per formar una coalició de govern.

stats