Estats Units
Internacional 10/12/2010

El Senat tomba la reforma d'Obama perquè els homosexuals no s'hagin d'amagar a l'exèrcit

La mesura va obtenir només 57 dels 60 vots necessaris. Es complica la derogació del "don't ask, don't tell" per la nova composició del Congrés

Agències
1 min
El senador republicà Joe Libermann, aquesta nit. (GETTY IMAGES)

WashingtonEls republicans han bloquejat aquesta nit al Senat la reforma impulsada per l'administració Obama per què els homosexuals puguin mostrar obertament la seva orientació a l'exèrcit. La mesura, inclosa en un projecte de llei de presupost militar, només va aconseguir 57 dels 60 vots necessaris per la seva aprovació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una llei coneguda com a "don't ask, don't tell" (no ho preguntis no ho diguis), de 1993, castiga amb l'expulsió de les forces armades els soldats o oficials que manifestin públicament la seva homosexualitat. Obama ha defensat en diverses ocasions que el Congrés derogui aquesta mesura. La setmana passada es va fer públic un informe del Pentàgon segons el qual un 80% dels militars estarien d'acord o serien indiferents a la seva abolició. Obama va assenyalar en un comunicat que aquesta política "perjudica la nostra seguretat nacional, afebleix la nostra preparació militar i viola els principis nord-americans fonamentals d'igualtat, justícia i integritat".

Després d'aquesta votació, les perspectives de la derogació de la llei són complejes, ja que, d'acord als resultats de les eleccions parcials, els republicans tindran majoria al Congrés i augmentaran la seva representació al Senat.

En un comunicat de la Casa Blanca, Obama va expressar el seu malestar per la votació argumentant que "una minoria de senadors obstaculitza els fons de què depenen les nostres tropes, els nostres veterans i les famílies dels nostres militars" i que l'objectiu d'aquest bloqueig era impedir a qualsevol preu la igualtat dels homosexuals dins l'exèrcit. El president nord-americà va assegurar que seguirà insistint en l'aprovació de la mesura.

stats