COREA DEL NORD
Internacional 24/04/2016

Pyongyang llança un míssil des d’un submarí

El règim de Kim Jong-un intensifica les proves balístiques abans d’un congrés clau

Marc Toro
3 min
Pyongyang llança un míssil des d’un submarí

BarcelonaJa fa mesos que Corea del Sud es manté en estat de “màxima preparació” davant de les proves armamentístiques de Pyongyang. La tensió entre els dos països és especialment elevada des que el 6 de gener el règim de Kim Jong-un va assegurar que havia provat una bomba d’hidrogen, que suposava el quart assaig nuclear nord-coreà. Aquell episodi, juntament amb posteriors proves amb míssils de llarg abast, va portar l’ONU a aprovar noves sancions contra Corea del Nord. La mesura, però, no ha aturat les proves d’armament, tal com ahir es va poder tornar a comprovar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministeri de Defensa de Seül va anunciar que el règim comunista havia llançat un míssil balístic des d’un submarí al mar del Japó. Tot i mostrar escepticisme pel que fa a l’èxit de la prova -el projectil va volar uns 30 quilòmetres, en lloc dels 300 que s’esperaven-, Corea del Sud té clar que no és la primera vegada que el veí del nord llança míssils d’aquest tipus i que, si desenvolupés la tecnologia necessària per disparar efectivament des de submarins, Pyongyang faria un enorme salt armamentístic. El fet de disparar des del mar ampliaria l’abast del seu arsenal i dificultaria la detecció dels seus llançaments.

Aquest últim llançament augmenta la preocupació de Seül respecte als últims moviments de Corea del Nord -amb una activitat elevada a les instal·lacions nuclears al nord del país- i arriba poc abans de la celebració del VII Congrés del Partit dels Treballadors, el primer que se celebra en 36 anys. En l’últim conclave d’aquestes característiques (1980), el llavors líder nord-coreà i fundador de la pàtria, Kim Il-sung, va anunciar que el seu fill, Kim Jong-il (pare de Kim Jong-un), seria el seu successor. La decisió va posar en marxa la primera dinastia comunista de la història.

Amb aquests antecedents, tot fa pensar que les decisions que es prenguin al pròxim congrés, que s’ha de celebrar entre el 3 i el 10 de maig, seran claus per al futur del país més hermètic del món. “En aquesta ocasió el Congrés estarà centrat en l’economia. La consolidació política i militar són un fet, ara toca fer front a l’economia del país”, apunta un funcionari del ministeri d’Exteriors de Corea del Nord a l’agència Efe.

Cap a una sistema de mercat?

Enmig d’un intens aïllament internacional, Pyongyang podria anunciar un nou pla de desenvolupament econòmic o, fins i tot, formalitzar un sistema de mercat que ja fa temps que aflora al país. A partir de les poques notícies que arriben des de dins del règim comunista, s’intueix que molts ciutadans han començat a guanyar poder adquisitiu, cosa que ha generat una certa classe mitjana. I alguns analistes parlen d’un “capitalisme camuflat” a Corea del Nord, basat en una flexibilitat del règim més gran pel que fa a les exportacions i la gestió dels sectors industrial i agrícola.

Siguin quins siguin els pròxims passos d’aquest règim tan opac com imprevisible, el que està clar és que la intensificació de les proves balístiques ha de servir a Kim Jong-un per treure pit davant dels seus per les millores armamentístiques del país. No és descartable, doncs, que abans del congrés del partit que ha controlat Corea del Nord durant 70 anys es dugui a terme una cinquena prova nuclear.

stats