Internacional 06/07/2012

Rússia crearà un registre “d'agents estrangers” on s'inclouran les ONG internacionals

La Duma aprova una llei que obliga totes les entitats amb finançament estranger a inscriure's en un registre

Agències
1 min
Un jove protesta davant de la Duma contra la llei. AFP

MoscouEls “agents estrangers” que operin a Rússia seran registrats en una “llista negra” i hauran de superar una auditoria comptable anual. El Parlament rus ha aprovat aquest divendres la iniciativa presentada per uns diputats del partit del president, Vladímir Putin. La nova llei considera qualsevol organització que rebi finançament d'un altre país com a “agent estranger” i l'obliga a inscriure's a la llista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un altre motiu per ser inclòs a la llista és participar en la vida política, però la llei considera políticament actives totes les ONG que, independentment dels seus objectius declarats, financin o organitzin accions polítiques que pretenguin influir en la presa de decisions estatals.

Les ONG afectades tenen 90 dies des de l'entrada en vigor de la llei per inscriure's a la llista, o afrontaran altes multes o fins i tot penes de presó.

L'oposició russa ja ha criticat la mesura. “Això és un retorn als mètodes de l'estat totalitari del segle passat”, ha declarat el líder del partit liberal, Serguei Mitrojin.

Algunes ONG que reben finançament internacional ja s'han negat a passar aquest tràmit. “No sé què s'haurà de sacrificar per aconseguir-ho, però mentre visqui no ho consentiré”, ha dit Ludmila Alexéyeva, líder del Grup de Hèlsinki a Moscou, que rep finançament de la Comissió Europea.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

stats