Itàlia
Internacional 12/06/2011

Itàlia vota temes clau per al país en referèndums que es convertiran en un test sobre Berlusconi

El primer ministre italià ja ha dit que ell s'abstindrà i no anirà a votar

Redacció
2 min
Una de les pancartes que ha desplegat Greenpeace contra l'energia nuclear / EFE

BarcelonaItàlia vota avui i demà en referèndum sobre diversos temes, tot i que els resultats es llegiran clarament com un referèndum sobre el primer ministre Silvio Berlusconi, que ja ha dit que no pensa anar a votar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una de les consultes és sobre si tornar a utilitzar l'energia nuclear al país, que es va abandonar també per referèndum l'any 1987, després de la catàstrofe de Txernòbil. Ara, els moviments antinuclears s'han dedicat a mobilitzar l'electorat per tal d'aconseguir que la participació superi el 50% –el llindar que marca la legislació italiana per tal que s'adopti la decisió– i aconseguir que la catàstrofe de Fukushima decanti la balança cap al 'no'. El govern de Berlusconi ha fet de la qüestió nuclear una de les seves prioritats, amb la previsió de construir quatre centrals més a partir del 2014.

Un altra de les preguntes que es votaran en referèndum avui i demà és la privatització del servei d'aigua. Però sens dubte la consulta més polèmica és la de la llei d'impediment legítim, que s'interpreta com un nou intent per part de Bersluconi de construir-se una llei a mida per tal de garantir-se la immunitat penal de Berlusconi. La llei li permetria no presentar-se als judicis pels tres processos legals que té oberts contra ell al·legant incompatibilitat amb la seva agenda de primer ministre.

Els referèndums es produeixen només dues setmanes després de la desfeta del partit de Berlusconi a les eleccions municipals, on van perdre feus electorals crucials com la ciutat de Milà.

Des de 1995 mai cap referèndum a Itàlia no ha aconseguit sobrepassar el 50% de la participació. Per tant, una alta participació també es llegiria com un nou revés per a Berlusconi.

stats