Mèdia 26/12/2012

Ona Mediterrània, una nova ràdio en català a Mallorca

Promoguda per la societat civil, la nova emissora començarà a emetre música dijous, i tothom en podrà ser accionista a través de comprar títol de 100 euros

Ara
2 min
Exclusivament en català, la nova ràdio pretén cobrir el forat que va deixar Ona Mallorca  i tenir una veu diferent de la dels mitjans públics de les Balears.

BarcelonaObra Cultural Balear (OCB) i l'Associació Voltor –que paga la difusió del senyal de Catalunya Ràdio a Mallorca– vol posar en marxa una nova ràdio en català a Mallorca, amb la col·laboració dels ciutadans. Per aconseguir portar a terme el seu objectiu, volen recaptar, abans de la diada de Sant Jordi, al voltant de 500.000 euros, una quantitat que els permetria començar el projecte. Tot i que entre els seus objectiu hi ha aconseguir-ne 750.000, una xifra que els facilitaria estar dos anys seguits en funcionament i arribar a tenir beneficis.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Ona Mediterrània –que emetrà des d'aquest dijous a través del 98.0– començarà amb música fins que se'n faci la presentació oficial, passat el dia de Reis, que és quan comença 'de facto' la campanya de recollida de diners a través de la venda d'accions del projecte.

Dos tipus d'accions

Per nodrir-se de fons, Voltor i OCB han ideat dues fórmules d'accionariat. El primer són unes accions que es venen a 100 euros el títol i 7.120 de les quals sortiran al mercat. Aquestes són les que comercialitzaran entre la ciutadania, i no donaran dret de decisió als seus propietaris.

D'altra banda, també hi haurà un altre tipus d'accions, i només se'n posaran a la venda 38. Se les quedarà totes Voltor, ja que sí que permetran tenir veu i vot en les decisions de l'empresa. Els títols tindran un preu de 1.000 euros quan comenci la campanya.

Els creadors, que ja han rebut "trucades per interessar-se pel projecte", asseguren que entre les persones que poden sentir-se atretes pel projecte hi ha propietaris de la petita i la mitjana empresa de l'illa, "que poden veure molt bé una plataforma d'informació de proximitat per anunciar-se".

Alternativa a Ona Mallorca

Els impulsors d'aquesta iniciativa entenen que aquest model organitzatiu de l'empresa és la solució a un problema estructural de la ràdio en català a Mallorca, que es va quedar òrfena quan van tancar Ona Mallorca i que avui en dia només disposa d'IB3 Ràdio, "amb unes audiències residuals d'ençà que el PP governa".

Per aquest motiu, explica Tomeu Martí, "no preveuen rebre cap subvenció pública", ja que –a banda de les restriccions pressupostàries– hi ha el fet que "el govern de Bauzá està en contra dels mitjans en català existents i no participarà en la creació d'un de nou".

No obstant, són conscients de les limitacions de l'època de crisi en què neix el projecte. Per això, els seus plans són engegar una emissora generalista amb una plantilla reduïda: 11 redactors. De fet, reconeixen que davant l'austeritat pressupostària per a la qual es preparen, la plantilla els podrien ser "menys competitius els caps de setmana".

stats