ESDEVENIMENT TELEVISIU
Mèdia 16/12/2016

Rècord d’activitats per a La Marató

TV3 dedica aquest diumenge el programa solidari a l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques

Albert Castellví Roca
4 min
Àngels Molina, Ramon Pellicer, Helena Garcia Melero, Ricard Ustrell, Jaume Peral i Saül Gordillo, al plató de La Marató.

Sant Joan DespíMés de 3.000 activitats organitzades en 800 municipis -onze dels quals, de fora de Catalunya- acompanyaran aquest diumenge la celebració de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. Es tracta d’una xifra rècord, el primer que bat aquesta 25a edició del programa solidari, que estarà dedicada a l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. “La Marató traspassa TV3, és La Marató de tot un país que es mobilitza”, subratllava aquest dijous el director de la televisió pública, Jaume Peral, que considera que l’èxit d’aquest projecte “no seria possible sense tot un país al darrere”. Un país que, dies abans del programa, ja ha aconseguit dues fites més: esgotar als quioscos el disc de La Marató i situar-lo com el més venut a iTunes Espanya ininterrompudament des de l’1 de desembre, el mateix dia en què es va posar a la venda, fins avui.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per liderar aquest gran projecte col·lectiu en una edició tan simbòlica com la del 25è aniversari, TV3 ha confiat en Ramon Pellicer i Helena Garcia Melero, dos veterans de la cadena que, malgrat que han desenvolupat la major part de la seva trajectòria professional als serveis informatius de la televisió pública, fins ara no havien treballat mai junts. Tots dos, a més, ja tenen experiència com a conductors de La Marató i van ser els primers que la van presentar en solitari: Pellicer ho va fer el 2004 i Melero el 2005. Mònica Terribas, Quim Masferrer, Ariadna Oltra i Roger de Gràcia es faran càrrec també d’algunes entrevistes, i molts presentadors, actors i corresponsals de TV3 participaran al programa amb diverses funcions.

L’emissió televisiva arrencarà a les deu en punt del matí i s’allargarà fins més enllà de la una de la matinada. Igual que els últims anys, però, La Marató es posarà en marxa a Catalunya Ràdio, on Ricard Ustrell presentarà, de vuit a dues, una edició especial d’ El suplement que tindrà la voluntat de “seguir el batec del país” amb connexions amb les activitats que se celebrin durant el matí. Pel que fa al programa de televisió, la seva directora, Àngels Molina, posa èmfasi en el paper que hi tindran els testimonis, és a dir, les persones afectades per un ictus o una lesió cerebral o medul·lar que explicaran la seva experiència. “Són l’ànima i l’essència de La Marató, diu Molina, que els agraeix la “generositat” que han mostrat acceptant participar en el programa. Entre els testimonis hi haurà el d’“una persona molt estimada” de TV3.

Més enllà d’aquesta part emotiva i dels continguts divulgatius sobre les malalties i la recerca que s’està fent per tractar-les, La Marató també tindrà un vessant important d’espectacle, amb una vintena llarga d’actuacions musicals. Il Volo, Animal, Doctor Prats, Gossos, Sole Giménez, Ramon Mirabet o Los Manolos -que s’han tornat a reunir per primer cop després de 20 anys- són alguns dels artistes que participaran en el programa, en el qual també es representaran fragments dels musicals Scaramouche i Priscilla. Pellicer i Melero, a més d’altres presentadors de TV3, protagonitzaran també alguns números musicals i humorístics.

La Marató tampoc deixarà passar l’oportunitat de commemorar el seu 25è aniversari. Ho farà amb petites píndoles que aniran “esquitxant” el programa i amb “un parell de sorpreses molt maques”, en paraules de la directora. Malgrat tot, Àngels Molina subratlla que “aquesta no és La Marató dels 25 anys, és La Marató de l’ictus i les malalties medul·lars i cerebrals traumàtiques”, i que, per tant, aquesta celebració serà només un element complementari.

El programa de diumenge tindrà la competència del Barça-Espanyol de Lliga, que comença a les 20.45 h i, per tant, coincidirà amb el prime time de La Marató, el moment en què solen aparèixer els testimonis més potents i en què es concentren bona part dels donatius. TV3 va intentar modificar l’horari del partit, però ni la Lliga ni Movistar+, que en té els drets televisius, s’hi van mostrar disposats. Tot i així, la cadena ha aconseguit treure rendiment d’aquesta coincidència: els jugadors dels dos equips -igual que els del Barça-Penya de bàsquet, que es disputa a les 12.30 h- saltaran al camp amb la samarreta de La Marató, i durant la prèvia del partit es faran crides a la participació des dels videomarcadors. Tot plegat, amb l’objectiu de fer créixer al màxim la xifra de recaptació, que l’any passat es va situar en 7.015.367 euros al final del programa i va créixer fins als 9.469.226 al tancament definitiu de l’edició, el 31 de març.

Primera experiència en 360 graus

La Marató proposarà als espectadors una experiència pionera: per primera vegada al món s’oferirà una emissió en directe i en 360 graus des de dins i des de fora del plató del programa. Aquesta opció s’activarà durant el tram nocturn de La Marató -des del final del Telenotícies vespre fins que s’acabi el programa- i es podrà veure a través de la web tv3.cat/marato/360 o bé amb l’aplicació de YouTube del telèfon mòbil, mitjançant un codi QR que apareixerà a la pantalla. Aquesta realització anirà oferint, alternativament, imatges de l’escenari, del set , i permetrà a l’usuari desplaçar-se en 360 graus per a cadascun d’aquests punts. Segons la cadena, aquesta iniciativa “obre una nova porta al consum audiovisual complementari a l’actual” i permet als espectadors “entrar al plató de TV3 des d’on estiguin”.

stats