ESTRENES TELEVISIVES
Mèdia 13/04/2012

TV3 homenatja l'exili republicà amb la minisèrie 'Tornarem'

Dilluns que ve TV3 estrena Tornarem, una minisèrie que evoca la història dels exiliats republicans que van acabar involucrats en la Segona Guerra Mundial. Bea Segura i Roger Coma la protagonitzen.

Natalia Araguás
2 min
Bea Segura i Roger Coma protagonitzen la sèrie, que ficciona les vivències dels republicans que van patir la Segona Guerra Mundial.

BARCELONAUna família abocada a l'exili després de la Guerra Civil que va patir també les circumstàncies de la Segona Guerra Mundial. Aquest és l'eix argumental de Tornarem , una minisèrie de dos capítols que TV3 estrena dilluns a les 22.30 hores. "Fa possible que la gent conegui la història, emociona, traspassa i ens porta a una ficció brutal", va resumir ahir la directora de TVC, Mònica Terribas, durant la presentació de la ficció.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tornarem beu de fets reals i, en concret, del testimoni de Lluís Royo, un dels pocs supervivents de La Nueve, la novena companyia de la divisió Leclerc -formada majoritàriament per republicans-, que va contribuir a alliberar París de l'ocupació nazi. En acabar la Segona Guerra Mundial, dels 200 republicans de La Nueve només n'havien sobreviscut una quinzena, segons destaca el director de Tornarem , Felip Solé. La ficció neix de la seva feina documental, que va portar-lo a realitzar "un milió d'entrevistes a republicans". Segons va destacar ahir Solé, "és una societat que a l'exili encara avui continua viva".

Triangle amorós

La minisèrie explica la història d'un matrimoni, la Lola (interpretada per l'actriu Bea Segura) i el Felip (Roger Coma). Mentre fugen de les tropes franquistes que entren a Barcelona, veuen amb desesperació com els falangistes segresten la seva filla. Obligats a seguir el camí de l'exili, la parella serà reclosa al camp de concentració d'Argelers. En sortir, el Felip tornarà a Barcelona per rescatar la nena però acabarà a l'Àfrica, on lluitarà durant cinc anys a les ordres del general Leclerc. Mentrestant, a França, la Lola coneixerà el Manel (Oriol Tarrasón), un passador de refugiats de qui s'enamorarà.

Produïda per TV3, Brutal Media i TVE, Tornarem compta amb un pressupost de tres milions d'euros. A més dels protagonistes, participen en la ficció 40 actors secundaris i de repartiment -catalans, francesos i alemanys- i uns 2.000 figurants. A més de Barcelona, el rodatge es va dur a terme una setmana als Monegres, una altra a Ceret i Argelers i una tercera setmana a París. "Va ser complicat", reconeix Raimon Masllorens, productor executiu de Brutal Media. Per a la recreació dels episodis bèl·lics, van necessitar 500 armes -com Mausers, Walthers i Thomsons-, quinze armers, quinze vehicles militars i 50 civils. Un episodi a part mereix l'apartat de vestuari: bona part dels 300 uniformes necessaris van haver d'importar-se d'Alemanya, el Canadà i París. "Aquí no tenim cultura industrial de fer pel·lícules de guerra", apunta Masllorens, que destaca "el gran esforç" de la direcció artística.

"Estàvem disfressats tot el dia, era com estar de colònies", bromeja des del punt de vista dels intèrprets Roger Coma, que destaca la "intensitat" del rodatge. També l'actor Marc Martínez -a la ficció, el tinent Granados- destaca la bona sintonia i assegura que "la passió" posada en aquesta feina es traspua a la pantalla. "M'apassionen els projectes històrics, els americans i els anglesos fa temps que fan unes històries espectaculars d'aquesta mena", destaca Bea Segura, nominada per a aquest paper com a millor actriu al Festival de Televisió de Montecarlo. Tornarem també opta, ja abans d'estrenar-se, al guardó en la categoria de minisèrie en aquest festival. Per anar obrint boca, TV3 va recrear ahir una batalla entre 35 soldats a la porta del cinema barceloní Club Coliseum, en plena Rambla de Catalunya, com a part de la preestrena.

stats