TRIOMFA LA RECREACIÓ HISTÒRICA
Mèdia 15/01/2011

'Temps de silenci' continua Fent escola deu anys després

Quatre de les cinc sèries amb més audiència a l'Estat el 2010 s'ambientaven en el passat. Ara n'arriba una altra coincidint amb el desè aniversari de l'inici de la pionera, Temps de silenci .

Laia Altarriba
2 min
Marta Hazas i Manuel Bandera encarnen Sara Reeves i Juan Caballero a Bandolera , la nova sèrie de sobretaula d'Antena 3, que situa l'acció a l'Andalusia del segle XIX.

BarcelonaAquesta setmana Antena 3 ha estrenat en horari de sobretaula Bandolera , una sèrie ambientada al segle XIX amb què es posa a competir amb un altre producte de recreació històrica: Amar en tiempos revueltos , que emet La 1.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'arrencada de Bandolera coincideix amb el desè aniversari de l'estrena, el gener del 2001, de Temps de silenci , la primera sèrie estatal que va ambientar una trama en el passat, en aquell cas en la vida de diverses famílies catalanes en el context franquista.

Diagonal TV és la productora actual de Bandolera , i també ho va ser de Temps de silenci fa deu anys. El productor executiu de l'empresa, Jaume Banacolocha, reivindica que ells van iniciar una tendència que després han imitat els canals espanyols: "Quan anàvem a visitar les cadenes estatals estaven molt sorpresos de veure la bona audiència que tenia una sèrie d'època, i al cap d'uns mesos a TVE van començar el Cuéntame ".

Després ells mateixos van rebre l'encàrrec de TVE de produir Amar en tiempos revueltos , que continua en antena en horari de sobretaula. I precisament des de dimarts s'enfronta cada tarda a Bandolera . Davant d'aquesta competència, Banacolocha reconeix que es troba "com Alejandro Sanz, amb el corazón partido ". Però afegeix que ja hi estan acostumats perquè en horari de màxima audiència s'hi han trobat moltes vegades. Tot i això, és la primera vegada que s'hi troben en aquest horari i, a més, enfrontant dues sèries ambientades en el passat.

Però a qui la competència deixa més intraquil·la és a TVE. De fet, dimecres, l'endemà que Bandolera s'estrenés en el que serà el seu horari habitual (el primer capítol el va emetre dilluns al vespre), TVE va fer pública una nota de premsa que titulava: " Amar en tiempos revueltos , sense rival a la sobretaula", i explicava que dimarts havia tingut 2,73 milions d'espectadors, el 22% de quota de pantalla.

Certament, a TVE tenen motius per estar contents, ja que Bandolera aquesta setmana s'ha quedat molt lluny de les mitjanes que fa Amar . La sèrie d'Antena 3 ha fet uns resultats justos: dimarts va tenir 1,22 milions d'espectadors i el 9,6% de share , dimecres va pujar al 9,7% i dijous va obtenir un 10,2%. Tot i això, la cadena té motius per estar satisfeta: aquests percentatges doblen els que obtenia quan, abans d'arrencar la sèrie, programava pel·lícules.

Producció ambiciosa

Jaume Banacolocha explica que el projecte estava pensat inicialment com una sèrie setmanal de prime time , però Antena 3 els va proposar canviar-la a diària: "El vestuari i l'ambientació d'època, posar-hi animals o rodar exteriors ho complica i ho encareix, però la cadena hi ha apostat i el pressupost és més elevat que l'habitual". I conclou convençut: "Té la qualitat que requereix una sèrie com aquesta".

stats