ELRADAR
Mèdia 22/01/2015

El 33 dedica un programa als professionals ocults de la cultura

Albert Castellví Roca
2 min
L’ofici de regidor escènic inaugurarà el programa aquesta nit.

BarcelonaEl canal 33 dedica una gran part de la seva programació a la divulgació cultural però, en canvi, reserva pocs espais a parlar de les feines estretament vinculades a la producció d’espectacles i continguts culturals, que passen desapercebudes quan aquestes obres són consumides. Es tracta d’oficis com els d’escenògraf, editor literari o tècnic de so, que són claus en les arts escèniques, la literatura i les produccions audiovisuals però que solen atreure poques mirades. Ara, però, el segon canal de TVC vol corregir aquesta situació amb l’estrena d’un nou format dedicat a parlar justament d’aquestes feines ocultes. Aquesta nova proposta és Arts i oficis, una coproducció de TV3 i el grup Focus que s’estrena avui a les 22.35 h.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“El programa posa en un primer pla oficis que estan tapats per la brillantor de l’espectacle. Darrere de l’actor i el director hi ha moltíssimes altres persones sense les quals aquella producció cultural no seria possible”, explica la cap de programes culturals de TV3, Pilar Cugat. Segons ella, aquest va ser un dels aspectes que va “cridar l’atenció” de la cadena quan Focus va presentar el projecte, però encara hi ha dos elements més que van contribuir a decantar la balança. En primer lloc, el fet que l’espai posa en contacte professionals de cadascun dels oficis amb persones que els estan aprenent. Així, cada capítol té tres protagonistes que representen perfils diferents: un professional “consagrat”, amb una llarga trajectòria; un professional “emergent”, que s’està fent un lloc en el sector, i un alumne que està acabant la formació en un centre català especialitzat. Tots tres “compartiran experiències, ambicions, somnis i crítiques” i ajudaran l’espectador a “conèixer l’ofici en profunditat”, diu la cadena.

L’altre punt que destaca Pilar Cugat és que Arts i oficis “dóna valor a les institucions educatives” catalanes on s’ensenyen aquestes professions. “La gent es preguntarà on s’ha d’anar per aprendre aquelles feines. Volem demostrar que són professions amb futur i que es poden estudiar”, explica.

Xavier Marcè, vicepresident de Focus i productor del programa, coincideix en aquest punt: “El fet de parlar d’oficis ens hauria pogut portar a una visió vintage, però això no ens interessava: volíem donar-los una dimensió de futur”.

El programa, doncs, té una clara finalitat divulgativa, tot i que el seu director, Lau Delgado, assegura que li han volgut donar també “tocs d’entreteniment”. Per aquest motiu, cada capítol planteja a l’aprenent “un joc o repte relacionat amb l’ofici” que ha d’intentar resoldre. D’aquesta manera, diu Delgado, el programa “atrapa l’espectador” alhora que mostra “la dinàmica” de cada feina.

De moment, Arts i oficis consta de 13 capítols de 30 minuts, però els seus responsables asseguren que ja hi ha preparada una llista amb 13 oficis més per si es decideix tirar endavant una segona temporada.

stats