Mèdia 12/03/2016

La història de Catalunya en mapes, amb l'ARA

El diari tofereix a partir d'aquest diumenge pòsters amb cartografies històriques i un llibre de gran format

Ara
2 min
Mapa publicat l’any 1652 a Amsterdam com a part de l’obra Atlantis nova pars secunda.

BarcelonaEn col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’ARA ofereix a partir d'aquest diumenge una col·lecció de mapes històrics de Catalunya, de gran format, tipus cartell, datats entre el segle XVI i el segle XX, juntament amb el llibre El mapa com a eina de govern, una obra que commemora el centenari de la creació dels serveis geogràfics i geològics de la Mancomunitat de Catalunya, antecedents de l’actual ICGC.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Conèixer el territori és un element clau per governar amb eficàcia i justícia un país. Catalunya té una llarga tradició cartogràfica, que es remunta als portolans medievals, i la cartoteca de l’ICGC conserva una de les millors col·leccions de mapes de l’Estat. Una petita selecció dels seus fons, feta amb criteris tant històrics com estètics, és el que ofereix el diari a partir d'aquest diumenge, dia 13 de març, i fins al diumenge 20. El primer mapa es podrà obtenir de franc. El va confegir el 1906 el pedagog, cal·lígraf i escriptor Francesc Flos i Calcat, fundador de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana. Aquest mapa mural, amb molta diversitat de colors, el va dissenyar per penjar-lo a les aules de les escoles. La cartel·la decorativa que inclou és una de les més vistoses de la cartografia de Catalunya del seu període, obra del pintor Antoni Utrillo. A part de la divisió provincial oficial, Flos i Calcat hi afegeix una divisió comarcal de collita pròpia, amb 43 comarques.

La resta de mapes, tots amb mida de pòster (gairebé la mateixa mida que el diari), es podran obtenir un cada dia a partir del dilluns 14 per 1 euro. Són totes peces singulars i, de més antiga a més moderna, són les següents: un mapa del 1507 inspirat en les observacions geogràfiques de Ptolomeu (Alexandria, 100-170), un del 1652 imprès a Amsterdam amb el títol Catalonia, un del 1714 obra del francès Nicolas de Fer, un del 1720 imprès i fet pel català Josep Aparici i dedicat a Felip V, un del 1729 de l’holandès Pieter van der Aa, un de planificació territorial del 1932 realitzat per Nicolau Maria Rubió i Tudurí per encàrrec de la Generalitat, i un també de la Generalitat republicana (1936) per difondre la nova divisió comarcal de Pau Vila.

El cap de setmana del 19 i 20 de març també es podrà comprar el llibre per 9,95 euros. Es tracta d’una obra de format gran i 92 pàgines, àmpliament il·lustrada, que explica com van sorgir i quina feina crucial van fer, tot i disposar de pocs mitjans, els pioners serveis cartogràfics i geològics de Catalunya a principis del segle XX, sota l’impuls de la Mancomunitat de Prat de la Riba. El volum dóna a conèixer figures com l’enginyer militar Josep de Rivera, primer director del servei geogràfic, i Marià Faura, que va fer-se càrrec dels mapes geològics.

Aquest diumenge, coincidint amb la primera entrega del mapa gratuït de Flos i Calcat, l’Ara Diumenge també oferirà un ampli reportatge sobre la tasca de l’Institut Cartogràfic, una institució amb seu a Barcelona (a la muntanya de Montjuïc) i amb un hangar propi a l’aeroport del Prat, on disposa de tres avions. Un equip d’Ara TV ha realitzat dos vols amb tècnics cartògrafs per fer un reportatge aeri de la feina de l’ICGC que es podrà veure a l’Ara.cat.

stats